Sint Maarten in Medemblik: natgeregend op zoek naar het betere snaaiwerk

In de Nieuwstraat in Medemblik wordt ondanks het natte weer volop lekkers uitgedeeld voor Sint-Maarten.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Het begint zo vol goeie moed, met een paar vriendelijke spatjes die het sint-maartenfeest vast niet zullen verpesten. Maar zelfs de grootste die-hard-snoepverzamelaar moet zich maandagavond na een dik uur gewonnen geven.

Och, die mooie eenhoorntjes, Frozen-creaties of monsters met felverlichte ogen. Een lang leven is ze niet gegund als de regen steeds harder begint te vallen. Sommige kinderen lopen verstandig met een pedaalemmerzak over hun lampion. Anderen hebben al snel alleen een stokje vast.

Vergeten

Toch is het beregezellig op de Nieuwstraat in Medemblik. Ouders kletsen wat bij én dit is het epicentrum van het betere snaaiwerk. ,,Hier weet je zeker dat mensen het niet vergeten zijn’’, zegt Stan (9) berekenend.

© Foto Marcel Rob

Op zijn buik hangt een rugtas die al aardig volgepropt zit. De ondernemers van de binnenstad doen al jaren hun best voor een gezellige Sint-Maarten. Het is zelfs niet nodig om de kinderen van te voren te eten te geven, want er valt genoeg te happen.

Een dikke plak grillworst bij de slager. Een krentenbol bij de bakker. Glaasje limonade bij de Familie Kraaijvanger. IJsje bij de snackbar en een warme borrelhap bij de andere snackbar. ,,Ik bak er 900, want de ouders verdienen ook wel wat lekkers’’, zegt Michael Brink van De Steiger.

© Foto Marcel Rob

Het is trouwens niet alleen lekkers wat de kinderen krijgen. Waar in Obdam door Stichting Jeugdwerk wordt ingehaakt op de fietsverlichtingsactie door lampjes uit te delen, heeft in Medemblik de Wereldwinkel 500 potloden ingeslagen met de boodschap ‘Wie schrijft, die blijft’.

De kleine Robje (5) is er blij mee, maar heeft tóch geen zin meer na dertig keer ’11 november’ vanonder een capuchon. In haar tasje zitten vooral mandarijnen en Marsrepen. En nee, die vindt ze niet het lekkerst. ,,Ik lust helemaal geen chocola. Maar die geef ik aan m’n moeder.’’

© Foto Marcel Rob

Meer nieuws uit West-Friesland