Stekende automobilist krijgt zes jaar cel met dwangverpleging

Alkmaar

De ’stekende automobilist’ René V. (24) uit Julianadorp is maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 6 jaar cel. Ook werd hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Tenslotte moet hij zijn slachtoffers 28.000 euro betalen.

De man heeft tussen begin november en eind januari in de buurt van Egmond, Limmen en Barsingerhorn vier willekeurige vrouwen – fietssters en hardloopsters - met een scherp voorwerp belaagd en gestoken.

Hij deed dat rijdend vanuit een auto op afgelegen landweggetjes, vaak onder invloed van speed, en liet de slachtoffers achter zonder zich om ze te bekommeren.

De steekincidenten, door het openbaar ministerie beschouwd als pogingen tot moord, zorgden voor flinke opschudding in Noord-Holland. De politie raadde vrouwen aan ’s avonds niet alleen over straat te gaan.

Lees ook: Kustdorpen in Noord-Holland zijn in de ban van stekende automobilist

V. heeft vorig jaar november bovendien een hardloopster in ’t Veld geslagen en een hardloopster in Schagen ondersteboven gereden. Dat laatste werd niet bewezen verklaard.

Bovendien belde hij in januari 2019 meerdere vrouwen, soms tientallen keren per dag, anoniem en bedreigde ze onder meer met verkrachting.

Tegen hem werd eerder zes jaar cel plus tbs met dwangverpleging plus betaling van bijna 48.000 euro schadevergoeding geëist.

Lees ook: Na steekpartij hardloopster: ’Bij elke auto op je hoede’

De ’stekende automobilist’ kon op 24 april worden gearresteerd, nadat zich naar aanleiding van aandacht in opsporingsprogramma’s een vrouw uit Schagen meldde, die medio 2018 tijdens het hardlopen ook zou zijn geslagen en een kenteken had genoteerd.

De auto bleek van de schoonmoeder van V. Via camerabeelden en telefoongegevens ontdekte het rechercheteam dat de Julianadorper ook in zijn eigen voertuig vaak in de buurt van de ’plaatsen delict’ was geweest.

Het rechercheteam kon het net rond V. sluiten door hem in zijn wagen af te luisteren, een verborgen camera te plaatsen en een peilbaken onder de auto te monteren.

Lees ook: Hardlopers geschokt door steekincident in Egmond-Binnen: ’In groepjes op pad tot dader is gepakt’

Meer nieuws uit Alkmaar