Zingend langs de deur in Hilversum met Sint Maarten

Bibberend staan de natgeregende kinderen voor de deur.
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

Diepgravend onderzoek naar de opbrengst van de gemiddelde Sint Maarten-snoepronde is niet bekend. Maar empirisch bekeken staat de editie van maandagavond hoog in de Top10 als er ooit serieus naar gekeken gaat worden. Je moet namelijk wel een hart van steen hebben om de natte verkleumde zingende kindertjes op de stoep niet te voorzien van op zijn minst een doosje rozijntjes.

’Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten’, bibberen de kinderen in de Van Kinsbergenlaan in Hilversum, terwijl hun - al dan niet zelfgemaakte - lampion zachtjes wiegt in de wind.

Geduldig luistert de man in de deuropening voor de vierde keer deze avond naar hetzelfde liedje. ’De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan’, raffelen ze het liedje af. En ja, daar verschijnt de schaal met lolly's, toffees en andere zoetigheid.

Gretig graaien de kinderhandjes er iets uit. ,,Neem er nog maar een’’, moedigt de man aan. ,,Jullie zullen het wel koud hebben.’’

Dat laten de kinderen zich geen twee keer zeggen. Een tweede lekkernij verdwijnt in de kleurige tas die om de schouders hangt.

,,Dank u wel’’, klinkt het beleefd uit vier keeltjes tegelijk. Dan keren ze zich om, terug de regen in, op naar de volgende deur. En daar beginnen ze net zo enthousiast opnieuw: ’Sinte, Sinte Maarten...’

Meer nieuws uit Gooi