Hollandia wint aantrekkelijke kraker van SJC en heeft periodetitel voor het oprapen

Nick Kuin (l) en Daan Buurman (r) proberen het SJC-aanvaller Levy van Nispen lastig te maken.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Hollandia heeft de eerste periode voor het oprapen. Na de 4-2 zege op concurrent SJC mogen de Hoornaars komende zaterdag met een doelpunt verschil verliezen bij MSC, de nummer twaalf op de ranglijst.

Dat Bart Spil zich na afloop van de wedstrijd onterecht rijk rekent met de periodetitel, zegt genoeg over de waarde ervan. ,,Dit gaan we natuurlijk wel even vieren”, zegt hij met de gedachten dat naaste belager Hoogeveen Hollandia niet meer kan achterhalen. ,,Het is een mooie prestatie, we moeten het alleen niet groter maken dan het is. Het kampioenschap is ons doel.”

En dat is iets waar géén misverstanden over zullen ontstaan. Wie Hollandia zondag ziet voetballen tegen de hoogvlieger uit Noordwijk, kan niet anders dan erkennen dat de ploeg kampioenswaardig voetbal speelt. Oké, er wordt niet daadkrachtig genoeg opgetreden wanneer Stef van der Zalm namens SJC van grote afstand een matig maar succesvol schot mag lossen. En doelman Joey Wiese ziet er ook niet goed uit wanneer hij twintig minuten later te ver voor zijn doel staat en daarom vanaf zo’n 25 meter door Wesley Haasnoot wordt verschalkt. Maar Hollandia raakt niet in paniek.

Dat bewijst het door na de openingstreffer op gelijke hoogte te komen middels een loepzuivere voorzet van Mukthar Suleiman die Sven Deen binnenkopt. Na een nieuwe achterstand injecteert Marijn Ploem zijn ploeg met rust: ’Heb geduld! Hij hoeft niet meteen naar voren. We zoeken gewoon opnieuw’, roept hij naar zijn teamgenoten.

Ploem heeft gelijk. Geduld loont. Na een prima aanval komt Spil oog in oog te staan met keeper Bjorn Haggerty. De reserve-aanvoerder houdt het overzicht en prikt raak in de verre hoek.

Na een klein uur voetbal produceert de Hoornse koploper het mooiste doelpunt van de middag. Eerst verschaft Suleiman teamgenoot Deen balbezit in de vrije ruimte, vervolgens verstuurt de middenvelder een uitstekende pass die uitkomt bij de tweede paal waar invaller Jorg Ooievaar al staat te wachten: 3-2.

Fantastisch antwoord

Op het loodzware veld in het Julianapark knokken de spelers van Hollandia zich stuk voor stuk naar een dikke voldoende en dus kan Wiese niet achterblijven. Eerst heeft de keeper een fantastisch antwoord op een levensgevaarlijke kopbal bij een corner en vervolgens is hij er als de kippen bij nadat Haasnoot zijn hakje tegen de paal ziet stuiteren. Dat zelfs de invallers gretig zijn bewijzen Joost Ruttenberg en Sonny Pronk in de allerlaatste minuut. Terwijl SJC alles uit de kast haalt tijdens het slotoffensief countert het tweetal Hollandia naar 4-2.

Spil: ,,We hebben nu vleugels, maar moeten wel uitkijken dat we niet in de fout gaan tegen de ploegen die onderin staan. Vorige week tegen VOC was onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Gelukkig wonnen we alsnog. We moeten scherp blijven. Alleen op die manier kunnen we dit seizoen gaan voetballen om het kampioenschap.”

Hollandia: Wiese, Reus, Buurman, De Wit (13. Ooievaar), Kuin, Ploem, Vissie, Deen, Suleiman (87. Ruttenberg), Abelskamp (61. Pronk), Spil.

SJC: Haggerty, Schipholt, Van Breukelen, Lim, Al Tamimy, Van der Zalm (69. Tavares), Stroijl (46. Van Stijn), Ruigrok, Van Nispen, Haasnoot, Frederik (69. Schelvis).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen