PVV woest over openhouden van azc in Den Helder

© Archieffoto George Stoekenbroek

Hedzer Faber
Den Helder

De Helderse PVV-fractie is woest. Fractieleider Vincent van den Born vindt dat burgemeester en wethouders nooit in hadden moeten stemmen met het langer openhouden van het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg.

Dat azc zou eigenlijk eind dit jaar sluiten, maar omdat Nederland de laatste tijd geconfronteerd is met meer vluchtelingen dan verwacht, blijft het Helderse centrum ook komend jaar nog in gebruik. Dat gebeurt op verzoek van het COA en met goedvinden van Den Helder.

Een fout, vindt Van den Born, die raadsvragen stelde over de kwestie. Volgens hem hadden burgemeester en wethouders nee moeten zeggen ’aangezien asielzoekers een enorme druk leggen op onze sociale voorzieningen en woningvoorraad, alsmede voor enorme overlast zorgen en culturen met zich meebrengen die haaks staan op de Nederlandse cultuur met alle gevolgen van dien’.

De PVV wil ook weten of er nog gesprekken zijn geweest over meer locaties. De fractie zegt ’verbijsterd’ te zijn omdat de gemeenteraad niet zou zijn geïnformeerd over het besluit om het azc langer open te houden. Dat is curieus, omdat er wel een raadsinformatiebrief is gedeeld met informatie over dit besluit. Volgens Van den Born is dat laatste eenvoudig te verklaren: hij stelde zijn vragen op de avond voor het verschijnen van de raadsinformatiebrief.

Desgevraagd zei wethouder Tjitske Biersteker afgelopen week dat de kwestie niet is voorgelegd aan de gemeenteraad omdat het een college-aangelegenheid betreft.

Het COA gaf eerder aan op vragen van deze krant nog te zoeken naar meer opvangcapaciteit en sloot niet uit daarvoor weer in Den Helder aan te kloppen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.