Winnaar Filmon Tesfu geeft anderen gevoel mee te kunnen in Dijkgatboscross

De deelnemers in de Dijkgatsboscross zorgen voor een kleurrijke aanblik.
© Foto Marc Moussault
Wieringerwerf

Net als bij de Parkcross in Hoorn, was het opnieuw Filmon Tesfu die als eerste over de finish kwam. Hij deed het tijdens de Dijkgatboscross echter met minder overmacht. Tesfu: ,,Ik heb zaterdag achttien kilometer getraind, dus het ging wat moeizamer dan vorige keer.’’

Jetske van Kampen (20), voormalig winnares van het Crosscircuit Hoorn, zal dit jaar maar bij twee van de vijf crosses van het circuit aan de start verschijnen. ,,Een gooi naar de eindzege zal ik dus niet doen, maar als ik er ben, is het toch wel fijn om te winnen”, vertelde ze met een prachtige lach op het gezicht. En winnen deed de thuisloopster dus. Ze was Daniëlle van Dorth en Laurien Bellens te snel af. Van Kampen: ,,Ik studeer tegenwoordig in Leeuwarden en train in Groningen. De focus ligt dit jaar meer op de nationale wedstrijden en daarom ben ik er niet iedere keer bij.”

Leuker

Twee weken terug liep ze nog de Plantsoenloop in het ’hoge Noorden’. ,,Ook een leuke loop, maar deze vind ik stiekem toch leuker”, liet Van Kampen weten.

Ze startte tijdens de Dijkgatboscross furieus en liet de concurrentie al snel achter zich. ,,Ik ben van nature een 800 meter loopster en start altijd wel hard. Daarna is het een kwestie van zo lang mogelijk volhouden. Crossen vind ik heel leuk om te doen, dus dat maakt het een stukje makkelijker.” De doelen voor dit jaar zijn voor Van Kampen duidelijk. ,,Hoog eindigen bij de nationale crosses en een pr op de 800 meter. Welke tijd? In 2.05 minuten. Ja, dat mag wel inde krant.”

’Good old’ Ruud Beerepoot (51) liep als vanouds weer voorin mee bij de heren. Hij eindigde als zevende. Op respectabele afstand van winnaar Filmon Tesfu. ,,Ik ben blij dat ik nog steeds met de jonkies mee kan. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel. Ik hoop dat ik het nog een tijdje kan volhouden.” Over de winnaar is de ’veteraan’ duidelijk. ,,Ik denk dat hij zich inhield. Hij speelde een beetje met ons. Dat geeft niet. Het is leuk dat we zo een beetje het idee krijgen dat we hem bij kunnen houden.”

,,Winnen is altijd leuk”, aldus Tesfu na afloop. ,,Ik heb gisteren achttien kilometer getraind, dus had wat minder over dan vorige keer.” Pepijn de Smulder moest het doen met een derde plaats na zijn tweede plaats twee weken eerder. ,,We moeten hem denk ik tackelen”, grapte de achttienjarige atleet. ,,Laten we dat maar niet doen. Ik denk dat we een superzwaar parcours moeten hebben. Dan maken we een kans.”

Verplichtingen

Dat superzware parcours staat volgende week zondag op het programma, maar dan heeft Tesfu verplichtingen elders. Kansen dus voor De Smulder en ook de nummer twee van de Dijkgatboscross, Tom Hoogenboom (18). ,,Wie er wint volgende week? Geen idee, het wordt in ieder geval spannend. Dat is zeker.”

Meer nieuws uit Sport Schagen