SEW houdt door zege op Voorwaarts de degradatiekandidaten op afstand

Sharon Klein mag dan stevig worden tegengehouden, ze is vastberaden het doel van Voorwaarts te bestormen.
© Foto Marcel Rob
Wognum

Ze móesten deze punten wel pakken. Anders zou de verrassende zege op Volendam van vorige week in één klap niets meer waard zijn. En dus deden de handbalsters van Westfriesland SEW wat zij moesten doen tegen Voorwaarts: winnen met 27-25.

Voorwaarts staat laatste in de eredivisie. Zou SEW schade hebben opgelopen, dan was het weer terug bij af geweest onderop de ranglijst. Dan zouden de degradatiezorgen ineens weer volop op komen spelen.

Zover kwam het niet. Het ging alleen niet van een leien dakje, die zege in eigen huis. Telkens bleven de ploegen aan elkaar gewaagd. SEW had de wedstrijd al eerder kunnen beslissen, maar maakte het zichzelf moeilijk. Het stond bijvoorbeeld 24-22 toen Riejanne Blaauw een strafworp naast mikte. Voorwaarts scoorde in de tegenaanval en de hoop op een zege was weer helemaal in leven voor de bezoekers.

Blaauw maakte haar fout even later goed door via de binnenkant van de paal de 25-23 te maken. Ze was sowieso op schot, want over de hele wedstrijd genomen zorgde ze voor vijf treffers.

Ramp

Maar SEW kon zich wederom niet lang veilig wanen na de goal van Blaauw. Voorwaarts scoorde weer en er belandde ook nog een bal op de paal bij SEW. Tot overmaat van ramp viel Sharon Klein, goed voor vier treffers, uit met een blessure toen de keepster van Voorwaarts hard tegen haar aanbotste.

Een échte ramp bleef de ploeg van coach Arthur Langedijk bespaard. Pas met nog één minuut en 36 seconden op de klok wist SEW een beslissend gat met Voorwaarts te slaan. Emma Molenaar zette de 26-24 op haar naam. Die klap kwam Voorwaarts niet te boven. Sharon Noordermeer maakte de 27e treffer, waarna Voorwaarts pas vijf seconden voor tijd wat terug kon doen.

Allerlaatst

,,Het voelde goed dat ik op zo’n moment scoorde”, zei Molenaar na afloop. ,,Pas op het allerlaatste moment had ik echt het gevoel dat we zouden winnen. Heel belangrijk voor ons, zeker na het resultaat van vorige week.”

SEW staat door de overwinning op zes punten in de eredivisie. DSVD en Voorwaarts delen de laatste plaats met drie punten. SEW heeft nu opvallend genoeg eerder de subtop in zicht dan de onderste plek. Volendam staat namelijk vijfde met slechts twee punten meer dan de ploeg uit Nibbixwoud.

Langedijk heeft dit seizoen al vaker aangegeven dat het vooralsnog een kwestie is van overleven in de eredivisie. Degraderen is geen optie voor de oefenmeester. Dan is het wel handig om Voorwaarts zonder punten naar huis te sturen. Met het resultaat van zaterdag verschaffen de speelsters van SEW zichzelf weer wat adem.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland