Bijzondere kunsterfenis van Oostzaanse Geert van der Zee in de uitverkoop

Het voormalig Wapen van Warder is omgetoverd tot pop-upmuseum voor een expositie/verkoop van de kunstverzameling van de overleden Oostzaanse Geert van der Zee.
© Foto Ella Tilgenkamp
Warder

De Oostzaanse Geert van der Zee was verwoed kunstverzamelaar. Na zijn overlijden proberen dochter Masja en zoon Friso door een expositie/verkoop het legaat flink uit de dunnen.

Kleine pentekeningen, grote schilderijen en nog grotere Afrikaanse beelden. Het voormalig café Het Wapen van Warder in het gelijknamige dorp is omgetoverd tot pop-upmuseum. Dit weekend wordt hier een bonte verzameling van uiteenlopende kunst tentoongesteld. De opvallende objecten komen voort uit de kunsterfenis van de overleden Oostzaanse verzamelaar Geert van der Zee.

Honderden schilderijen en andere kunstwerken zijn met zorg uitgezocht voor deze bijzondere expositie. Ook over de indeling van de tentoonstelling is goed nagedacht. „We hebben een beetje orde in de chaos proberen te scheppen”, vertelt Masja van der Zee. „Een hoekje naakt, Afrikaanse kunst staat in een aparte kamer en de werken van Jan Montyn hebben een speciale plek gekregen. Jan was een goede vriend van mijn vader. Toen mijn moeder overleed heeft Montyn op vaders verzoek ’Memory Froukje’ geschilderd. Montyn heeft vijf jaar gewerkt aan die prent.”

Alle kinderen van Geert van der Zee hebben een ets van dit kunstwerk, dat opvallend genoeg op deze expositie ontbreekt. Broer Friso: „Er zal vast wel ergens een exemplaar rondzwerven. Bij de selectie zijn we het alleen niet tegengekomen.”

Geert van der Zee was in het dagelijks leven hoofdonderwijzer op de lomschool in Amsterdam. Het verzamelen van kunst was zijn grote passie. „Een jongetje dat vroeger bij mijn vader in de klas zat, nu een man op leeftijd, bezocht zaterdag de expositie. Hij wist zich zoveel te herinneren.” Friso wijst op het naakthoekje: „Hij vertelde dat de hele klas zat te giechelen als mijn vader een naaktschilderij voor de klas hing.”

Veel bezoekers komen dit weekend op de expositie af om herinneringen op te halen. Friso: „Zaterdag was er veel vraag naar foto’s van mijn vader. Daarom hebben we zondag een paar fotoalbums meegenomen, daar is flink in gebladerd. Het weekend is een groot succes. Mijn vader zou dit ook fantastisch hebben gevonden.”

Aan het einde van de zondagmiddag hangen de wanden nog vol en barst de Afrikaanse kamer nog net niet uit z’n voegen door de aanwezigheid van de grote collectie kunst. „Toch is er aardig wat verkocht. Maar alles gaat dan ook weg voor een zacht prijsje”, klinkt het tevreden uit de mond van Masja. „Voorlopig kan alles hier blijven hangen, en staan. Wie weet, gooien we tijdens de kunstroute van Warder in het voorjaar de expositie opnieuw een dag, of twee dagen open.”

Wie met Masja in contact wil komen kan mailen naar: kunstputtertje@gmail.com.

Meer nieuws uit Waterland