Premium

Piloten reddingshelikopter Den Helder leggen het werk neer om conflict met directie, wel noodhulp

Piloten reddingshelikopter Den Helder leggen het werk neer om conflict met directie, wel noodhulp
© Archieffoto HMC/Arie Booy
Den Helder

De piloten van de Belgische helikoptermaatschappij NHV in Den Helder leggen vandaag (zaterdag) het werk neer.

Dat wil zeggen: ze nemen geen deel aan de training die vandaag moet plaatsvinden met een rol voor de Search and Rescue (SAR)-vliegers in kwestie. De reddingsvliegers stijgen uiteraard wel op als er sprake is van een noodgeval, aldus de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Signaal

Volgens de pilotenvakbond is het nodig af te zeggen voor deze multidisciplinaire oefening met onder meer de Kustwacht, om opnieuw een signaal af te geven aan de directie van de helikoptermaatschappij.

De bond ligt al langer in de clinch met de directie. Het gaat dan om het bereiken van een sociaal plan voor een groot aantal personeelsleden dat moet afvloeien omdat NHV offshorewerk is kwijtgeraakt in Den Helder en om een cao voor de resterende medewerkers, die gericht zijn op reddingstaken.

Voor wat betreft het sociaal plan is er een akkoord, maar een cao is er nog altijd niet.

Koopkracht

De VNV wijst erop dat de lonen van de vliegers vijf jaar lang bevroren zijn geweest en dat ze in koopkracht flink hebben ingeleverd. NHV heeft wel iets meer geld geboden, maar niet genoeg om die kloof te overbruggen.

NHV heeft eerder in deze krant aangegeven dat dit ook lastig is voor het bedrijf omdat de inkomsten de laatste jaren stevig zijn geslonken.

[Update]

Volgens een woordvoerster van NHV stond er ondanks de acties zaterdag uiteindelijk wel een crew klaar, maar is de actie afgeblazen in verband met slecht weer.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen