Premium

’Meer jeugdbendes actief in Pilotenbuurt’, hoort VVD-Kamerlid tijdens rondleiding

’Meer jeugdbendes actief in Pilotenbuurt’, hoort VVD-Kamerlid tijdens rondleiding
Beverwijk

Er is niet één Pilotenbende, er zijn er meerdere. Dat zei een slachtoffer van de bende tijdens de rondleiding van het VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz door de Beverwijkse Pilotenbuurt. De bendes zijn ook actief bij het Europaplein en het station Heemskerk.

Yesilgöz bracht zaterdagochtend een bezoek aan de geplaagde buurt. Ze sprak met partijgenoten, met het slachtoffer en zijn vader, en met Harry Anderies, initiatiefnemer van de burgersurveillanten. Yesilgöz kende iedereen, ze liep een klein rondje - het bezoek was vooral om te laten zien dat ’de ellende’ nog steeds de aandacht heeft.

De Pilotenbende bestaat uit dertig jongeren, met een harde kern van tien personen, wist Anderies. Ze zijn overigens niet allemaal minderjarig. De groep opereert in wisselende samenstelling.

Geuzennaam

Volgens Pieter Heinink, de Beverwijkse fractieleider, is Pilotenbende een geuzennaam geworden voor een ’groep idioten’. Een ’kleine groep’ die 40.000 Beverwijkers ’in hun macht’ heeft, voegde Barbara Middendorp eraan toe.

Het speelt niet alleen in Pilotenbuurt, vond het Heemskerkse raadslid Bertus Berghuis. ,,Het is ook mis bij het winkelcentrum aan het Europaplein en bij het station Heemskerk. Het lijkt wel een olievlek die zich steeds verder uitbreidt.’’

,,Probleem is dat je niet weet of de bendeleden achter al het geweld zitten’’, zei de Beverwijkse loco-burgemeester Serge Ferraro. ,,Alles wordt aan hen gelinkt, niet altijd terecht.’’ Er zijn meerdere groepen actief, wist het slachtoffer. ,,En het lijkt wel alsof ze met elkaar rivaliseren.’’

Lees ook: Beverwijker Harry Anderies organiseerde de lichtjestocht tegen straatgeweld

De VVD’ers herhaalden dat de gemeenten bij het bestrijden van het geweld tegen de grenzen van het jeugdstrafrecht aanlopen. ,,Het zijn jongeren die zware misdaden plegen, grote-mensenmisdaden’’, zei Heinink. ,,Ze lopen veel te snel weer op straat.’’

Minister Sander Dekker van Veiligheid heeft contact gehad met burgemeester Smit, vertelde diens plaatsvervanger Ferraro. ,,De burgemeester noemde het contact waardevol.’’ Volgens Yesilgöz verzamelt de minister informatie om haar Kamervragen te beantwoorden.

Amsterdams

Het is eigenlijk een Amsterdams probleem, vonden de VVD’ers. ,,Het is tijd voor de Amsterdamse Top-600-aanpak’’, stelde Yesilgöz. ,,Nodig Amsterdamse ambtenaren uit om je te informeren.’’ Het betekent dat ook de jeugdzorg ingeschakeld moet worden. ,,De helft van de Top-600-boefjes blijkt verstandelijke beperkingen hebben. Daar moet je je aanpak op aanpassen. Celstraf helpt niet, als ze uit de cel komen, gaan ze gelijk weer de fout in.’’

Lees ook: Buurtsurveillance staat in de startblokken maar Heemskerks gemeentebestuur twijfelt nog

Bij de meeste gezinnen met leden van de Pilotenbede is de jeugdzorg betrokken, wist het slachtoffer. ,,Eigenlijk zou je die bendeleden in een instelling moeten plaatsen.’’ De leden van de Pilotenbende zijn in beeld bij de zorg, aldus Ferraro.

Bewusteloos

Op de hoek van de Van Riemsdijklaan, bij de muurschilderingen van twee piloten, vertelt het slachtoffer zijn verhaal. Hoe hij eind januari ’s nachts met een groepje vrienden naar huis fietste, en enkele leden van de Pilotenbende tegenkwam. Een meisje riep: grijp hem, en hij werd van zijn fiets getrokken. Hij kreeg een klap tegen zijn achterhoofd. Zes tot acht jongens trapten en sloegen hem in elkaar. Een riep: schop hem tegen zijn slaap, want dan raakt hij bewusteloos.

,,De jongens zaten op een sportschool’’, vertelt Heinink.,,Daar zijn ze van afgetrapt.’’

Het slachtoffer werd helemaal bont en blauw geslagen, hij had 39 kneuzingen. Het heeft een hele tijd geduurd voordat dat genezen is. Maar tussen de oren is nog niet genezen. De Beverwijker durft ’s avonds en ’s nachts niet meer te lopen of te fietsen, hij neemt dan een taxi.

De jonge man herkende een van de daders en deed aangifte. ,,Hij heeft een weekeinde in een politiecel gezeten, daarna was hij weer buiten. Die maandag werd ik gelijk bedreigd, per telefoon. Zijn vader probeerde me ook om te kopen, om mijn aanklacht te laten vervallen.’’

Lees ook: Spanning loopt op na nieuw geweldsincident gelinkt aan Pilotenbuurtbende

Later zou de broer van die dader een meisje zwaar mishandeld hebben op de Breestraat ook nog eens opgepakt zijn voor afpersing.

Er lopen verschillende rechtszaken. ,,Wat mij als slachtoffer steekt, is dat enkele leden van de Pilotenbende nu in het buitenland zitten, met hulp van de politie’’, zegt het slachtoffer. Kamerlid Yesilgöz vindt het echter ’geen gekke aanpak’ om overlast gevende en criminele groepen uit elkaar te halen. ,,Dan verstoor je de dynamiek in de groep. Maar degenen die straf verdienen, moeten ook straf krijgen.’’ Het is volgens haar ook deel van de treiteraanpak die Van der Laan had ingevoerd: niet de slachtoffers uit de buurt laten vluchten, maar beschermen, onder meer door de treiteraars al dan niet gedwongen laten verhuizen.

Lees ook: Kamervragen VVD aan minister Grapperhaus over geweld jongerenbende Beverwijk; ’De situatie is onhoudbaar’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen