Voetbalteam van adoptiekinderen uit Haïti speelt wedstrijd in Hoorn: dezelfde roots én heel veel talent

Het ’adoptieteam’ in actie tegen SV Epe. ,,Kinderen uit Haïti kunnen goed koppen. En heel hard rennen.”
© Aangeleverde foto
Hoorn

Twee dingen hebben de spelers van het bezoekende team dat morgen het veld in Hoorn opstapt gemeen. Ze zijn allemaal geadopteerd uit Haïti. En ze kunnen stuk voor stuk goed voetballen. ,,Een genot om naar te kijken”, zegt Roel Eefting over het door hem opgerichte VT Haïti, dat het zal opnemen tegen de JO15 van Always Forward.

Slechts één keer - in 1974 - wist het nationale elftal van Haïti zich te plaatsen voor het WK voetbal. Geteisterd door aardbevingen en onlusten heeft de eilandstaat in de Caraïbische Zee simpelweg de financiële middelen niet om te investeren in sport. Maar talent brengt het land wél voort. VT Haïti bestaat uit voetballers die op hoog niveau in de Nederlandse jeugdcompetitie actief zijn. Zo komen twee van hen uit in de tweede divisie, respectievelijk voor Achilles’29 en PEC Zwolle.

Lange benen

,,Kinderen uit Haïti zijn heel lang”, vertelt Eefting, vader van een van de adoptiekinderen die op hoog niveau voetbalt. ,,Ik ben zelf 1,76 meter en mijn zoon van veertien is me nu al voorbij gestreefd. De jongens hebben ook lange benen. Dat levert een voorsprong op bij het koppen. En ze kunnen hard rennen.”

Daarnaast maken de spelers al indruk voordat ze überhaupt een bal hebben aangeraakt. ,,Tegenstanders denken: ’Poeh, zijn die veertien?’. Want ze lijken wel zestien.”

Nadat er door uit Haïti afkomstige spelers al werd deelgenomen aan het WK dat jaarlijks voor adoptiekinderen wordt georganiseerd, kwam Eefting op het idee om een blijvend team samen te stellen. De beste 21 spelers, afkomstig uit het hele land, werden hiervoor geselecteerd. ,,Met als doel om jaarlijks zes wedstrijden te spelen tegen jeugdteams van betaald voetbalorganisaties of clubs die op divisieniveau uitkomen”, vertelt hij. ,,Deze jongens kunnen ongelooflijk goed voetballen. En ze hebben dezelfde roots. Dat schept een band. Ze vinden het ontzettend leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten. Het verbindt.”

Enthousiasme

Het eerste duel, tegen hun leeftijdsgenoten van SV Epe, heeft VT Haïti inmiddels achter de rug. ,,Wat het zo mooi maakt, is het enthousiasme dat van die gezichten afstraalt”, zegt Eefting, terugdenkend aan die uiteindelijk met 5-2 gewonnen wedstrijd. ,,Dat is eigenlijk niet in woorden te vatten. Je zou verwachten dat het zo’n eerste keer een beetje spannend is. Maar dat was helemaal niet zo. Het was alsof ze al jaren samen voetbalden.”

Morgen neemt VT Haïti het dus op tegen Always Forward, waar een van de spelers in competitieverband voor uitkomt. De wedstrijd begint om 14 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen