Gele kaarten voor verwaarloosde puien in Alkmaar

1/3
Alkmaar

Vooruitlopend op de prijs voor de mooiste pui van Alkmaar, zijn drie gevels alvast onderscheiden in een iets minder glansrijke categorie: die van de meest verwaarloosde puien.

De panden aan de Boterstraat 2, Sint Jacobstraat 16 en Kennemerstraatweg 29 hebben gele kaarten gekregen vanwege de ’deplorabele staat’ waar ze zich in bevinden, aldus de Puienprijscommisie.

Die commissie van de Historische Vereniging Alkmaar reikt tweejaarlijks puienprijzen uit aan monumentale panden. 13 november krijgt de mooiste pui een prijs.

Door gele kaarten aan minder fraaie panden te geven, hoopt de vereniging dat een renovatie of restauratie op gang komt.

Het statig patriciërshuis ’Zorgvliet’ van de Kennemerstraatweg 29 is gebouwd in neorenaissance stijl in 1892. Het gemeentelijke monument detoneert op dit moment in de gevelwand door achterstallig onderhoud.

Midden: het oude winkelpand aan de Boterstraat 2 is de oude locatie van bloemist Krijgsman. Het gemeentelijke monument is van 1908. Het behouden van de opvallende gele gevel en de pui-indeling is uit oogpunt architectuurhistorie van groot belang.

Rechts: het pakhuis aan de Sint Jacobstraat 16 raakt door achterstallig onderhoud ernstig in verval. Het pakhuisje is een beeldbepalend pand gebouwd tussen 1825 en 1850.

Meer nieuws uit Alkmaar