Premium

Zaandammer viel vriend met koevoet aan, maar beweert dat juist hij het slachtoffer was

Zaandam

,,Ik hoop dat gevangenisstraf u ervan zal weerhouden in de toekomst problemen op deze manier op te lossen.” Op strenge toon sprak de officier van justitie de 34-jarige Ahmed Y. uit Zaandam toe die zij beschuldigt van poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en bedreiging.

De Zaandammer zou een vriend en voormalig collega op 27 juli van dit jaar met een koevoet en een mes te lijf zijn gegaan. Een kennis die de twee kemphanen uit elkaar wilde halen, kreeg daarbij ook klappen. De openbaar aanklager eist dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk en schadevergoedingen van 1.250 en 2.600 euro.

De verdachte sprak voor de rechtbank Amsterdam de beschuldigingen tegen. Niet hij was de agressor, maar zijn vriend. De man was hem geld verschuldigd en hij had die middag in Amsterdam-Noord met hem afgesproken om over de schuld te praten. ,,Ik dacht ik kan mijn hart luchten, we praten het bij.”

Doodsbedreigingen

Dat het geen vriendelijk gesprek zou worden, was hem wel duidelijk. Via Whatsapp en Facebook waren de doodsbedreigingen aan elkaars adressen niet van de lucht.

Vanaf het bankje,op de afgesproken plek bij een moskee in Amsterdam, zag hij de auto van de vriend aankomen. De man was niet alleen, hij had een kennis meegenomen. Beide mannen zouden uitgestapt zijn en hem direct met een koevoet te lijf zijn gegaan. Tijdens het gevecht zou Y. de koevoet in handen hebben gekregen en om zich heen hebben geslagen. Daarbij zou hij beide mannen op het hoofd hebben geraakt. Ook zou hij een mes op de grond hebben zien liggen en daarmee zichzelf hebben proberen te verdedigen.

Verzonnen

Volgens de beide slachtoffers een volledig verzonnen verhaal. Toen zij uitstapten, kwam Y. met de koevoet op de vriend afgestormd. De eerste uithaal was mis, de tweede raak. Recht op het hoofd van de vriend. De kennis probeerde tussenbeide te komen, maar kreeg ook een klap op het hoofd. Hij raakte even buiten bewustzijn. Toen hij bijkwam zag hij dat Y. een mes in zijn hand had en het andere slachtoffer in de buik probeerde te steken. Hij sloeg het mes uit zijn hand en gooide het in de bosjes. Omstanders die de mannen zagen vechten, hadden ondertussen 112 gebeld, waarna Y. door de politie kon worden ingerekend.

De officier van justitie gelooft het verhaal van de verdachte niet, omdat de verklaringen van beide slachtoffers overeenkomen met de verklaringen van de getuigen. Ook is het volgens de officier van justitie vreemd dat verdachte, als hij aangevallen is, geen verwondingen heeft, terwijl beide slachtoffers gewond waren aan hun hoofd.

Of de rechtbank ook vindt dat verdachte schuldig is, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet zij uitspraak.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen