Premium

Ton van Krieken doneert staart voor een haarwerk

Ton van Krieken doneert staart voor een haarwerk
Vincent en zijn klant Ton.
© foto kees de boer
IJmuiden

De tondeuse zoemt zachtjes als Ton van Krieken in de stoel zit van barbershop Cutzooi aan de Kromhoutstraat.

Barbier Vincent Austin geeft Ton deze donderdag ’de hete handdoekbehandeling’: met behulp van een warme handdoek worden de poriën opengezet, waardoor het scheren makkelijker gaat. Daarnaast moeten de haren worden bijgepunt en de baard getrimd.

Het gesprek gaat over concerten, daar is Ton liefhebber van.

Madness gaat binnenkort optreden, vertelt Ton, net als The Cream Vipers en The Dublin Legends.

,,Ik kom hier graag”, zegt hij. ,,Het is een beetje een bruin café. Beetje kletsen, bakkie koffie erbij. Alleen tijdens het scheren houd ik m’n mond, want dan moet je stil zitten.”

Lacht: ,,Het is hier net een soort wellness voor mannen.”

Vincent is zijn vaste barbier. Met reden: ,,Vincent is goed in het finetunen. Als er aan de linker- of rechterkant van de baard een lengteverschil van een millimeter is, dan ziet hij dat. Het moet voor hem aan twee kanten kloppen.”

Ton heeft een paardenstaart, en die heeft hij een paar keer af laten knippen voor het goede doel. ,,Dat deed ik voor Stichting Haarwens, die maken er haarwerkjes van voor kinderen met kanker.”

Vincent: ,,Dat afknippen luistert nauw, de staart moet minimaal 23 centimeter zijn en er mag geen grijs haar in zitten.”

Ton: ,,Ik heb het nu drie keer gedaan en vind het zo wel mooi geweest. Nu laat ik hem weer groeien. Alleen niet meer zo lang.”

Vincent: ,,Dat wordt dan ’n ’man bunny’, een kleine mannenstaart.”

Na ruim een uur is het trimmen en bijpunten klaar. Vincent geeft een schouderklopje: ,,De contouren in je nek zijn terug, Ton. Je bent weer helemaal netjes.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen