Premium

Opluchting in Opmeer en Stede Broec over plan jeugdzorg

Bovenkarspel / Opmeer

,,Eerst zien, dan geloven.” Met die woorden reageert wethouder Lydia Groot in Stede Broec op het nieuws dat de regering het stelsel voor de jeugdzorg onder handen neemt.

Stede Broec en Opmeer horen bij de gemeenten in de regio die plots in financieel zwaar weer zijn gekomen door de fors stijgende kosten voor jeugdzorg. In beide gemeenten wordt fors ingegrepen, omdat vooral de intensieve vorm van jeugdzorg veel meer kost dan het beschikbare budget.

Mede hierom werd in de gemeente Stede Broec de huizenbelasting onlangs fors verhoogd, omdat het tekort op de begroting fors oploopt. Ook Opmeer hikt tegen de gevolgen aan.

,,Als de minister inderdaad de complexe zorg weer weghaalt, dan verandert dat heel veel”, reageert de Opmeerse wethouder Robert Tesselaar. ,,Ik word hier wel erg blij van. Het was gewoon te veel werk voor een kleinere gemeente als Opmeer. Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe het straks anders wordt geregeld. Want als er aan het budget niets verandert, dan wordt alleen het probleem verlegd van de gemeenten naar een regio. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Hapering

,,Het hele systeem hapert”, stelt de Stedebroecse wethouder Groot. ,,Maar ik wil eerst precies weten wat minister Hugo de Jonge nu precies gaat veranderen. Als het alleen maar een verschuiving van taken is, dan schieten de gemeenten en de jeugd er niets mee op.”

Groot hoopt vurig dat het Rijk nu ook inziet dat zaken als gezinsvervangende jeugdhulp of intensieve begeleiding onbetaalbaar zijn voor de gemeenten.

,,Onder de streep gaat het erom dat kinderen en jongeren de hulp krijgen die ze echt nodig hebben”, aldus Groot. ,,Het is met de huidige budgetten gewoon onbetaalbaar.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen