Premium

Geen alcohol in de Bullekerk in Zaandam; vergunningen ontbreken nog

Geen alcohol in de Bullekerk in Zaandam; vergunningen ontbreken nog
Zaandam

Geen champagne zondag bij het klassieke concert in de Bulleker in Zaandam. Alcohol is voorlopig taboe, want volgens de gemeente heeft het Cultureel Centrum Bullekerk verzuimd om op tijd de vereiste vergunningen aan te vragen.

Na een flitsende start dit seizoen als cultureel centrum, was het afgelopen weekeinde schrikken. Bij het concert van de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek stonden er zaterdag opeens gemeentelijke handhavers binnen.

Er mocht geen alcohol worden geschonken, er mocht geen koffie worden verkocht en de kaartverkoop was ook illegaal geweest. Allerlei vergunningen ontbraken.

Zo lang de horeca- en drankvergunningen er niet zijn - dat zal zo’n zes weken duren - staat de Bullekerk droog. Koffie, thee en fris mogen wel worden geschonken, maar alleen ’gratis’. Wel zal er een donatiepot op de bar staan.

Ambtenaar

Gerbrand Klop, voorzitter van de stichting Cultureel Centrum Bullekerk, wijt het gedoe aan de gemeente. ,,We zijn al maanden in gesprek met Zaanstad. Een ambtenaar begeleidde alles als procesmanager. Maar die heeft ons duidelijk niet goed geïnformeerd.’’

Ook Stadsherstel, de eigenaar van de kerk, vindt dat de gemeente opeens erg hard van stapel loopt. ,,De kerkelijke gemeenschap die de Bullekerk hiervoor exploiteerde, hield net zulke concerten. Dus dat er opeens zo rigoureus wordt gehandhaafd, verbaast ons enorm’’, zegt adjunct-directeur Michiel van der Burght.

,,Temeer daar wij en de stichting uitgebreid in gesprek zijn geweest met wethouders en ambtenaren. Als Zaanstad echt vindt dat er vergunningen ontbreken, had de gemeente wel wat pro-actiever mogen acteren.’’

De gemeente ziet het anders. ,,Voor het schenken van alcohol en het verstrekken van spijzen is een horeca-exploitatievergunning en een Drank- en horecawetvergunning nodig, zoals bij beide heren zeer wel bekend’’, aldus een gemeentewoordvoerder. Met ’de beide heren’ worden Gerbrand Klop en mede-initiatiefnemer Niels Busch bedoeld. Ook heeft de woordvoerder het over ’(commerciële) exploitatie van de kerk’.

Pitbulls

Volgens Klop was er bijna sprake van dat de kerk helemaal dicht moest. ,,Ik zat eerder vorige week aan tafel met burgemeester Hamming en mensen van handhaving. Dat zijn echte pitbulls, die wilden de tent dicht. Maar Hamming heeft voorgesteld dat we op voorwaarden door kunnen gaan tot alle vergunningen rond zijn.’’

De oplossing is dat er per concert snel een evenementenvergunning wordt aangevraagd. Het COV-concert was volgens de gemeente echter niet doorgegeven en dus niet vergund. ,,Dit is aan het licht gekomen en daarom is er gehandhaafd.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen