Premium

Ringslangen, marter en wezel gespot bij nieuwe faunapassage onder spoor Bussum-Weesp

1/3
Bussum

De nieuwe natuurverbindingen onder het spoor tussen Bussum en Weesp werpen hun vruchten af. De camera’s onder de passage hebben al ringslangen, een marter en een wezel gespot.

In totaal zijn er negen faunapassages aangelegd tijdens de spoorwerkzaamheden van afgelopen augustus. Twee daarvan zijn in opdracht van de provincie Noord-Holland gemaakt. Deze passages - ontworpen door ingenieursbureau Movares - zijn speciaal bedoeld voor kleine dieren. Bijzonder hieraan is dat deze zogeheten ’dwarsligger faunapassage’ tussen twee spoorbielzen is aangelegd.

Een dergelijke doorgang was nog niet eerder toegepast. Om de effectiviteit van deze dwarsligger te kunnen beoordelen is een tweejarig monitoringsprogramma afgesproken. Een van deze onderzoeksmethoden bestaat uit een cameraval die om de vijf minuten een foto en een infraroodfoto maakt op basis van bewegingen rond de doorgangen.

Dat dieren nu al na twee maanden gebruikmaken van de faunapassage stemt hoopvol voor het succes van de proef, zo blijkt uit de reactie van de provincie. ,,Dankzij de lichtdoorlatendheid van de dwarsligger is de gewenningsperiode voor dieren die het spoor willen passeren mogelijk kort geweest’’, jubelt Noord-Holland. ,,Dankzij de negen faunapassages is het leefgebied van onder andere otters, heikikkers en ringslangen vele malen groter.’’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen