Alkmaar krijgt vaste opvolger van tijdelijk holocaustmonument

Alkmaar

Het tijdelijke holocaustmonument dat volgend jaar in Alkmaar komt te staan, krijgt eind 2020 een definitieve opvolger.

De gemeenteraad ging daar afgelopen week unaniem mee akkoord. Initiatiefnemer John van der Rhee (fractieleider VVD) zegt bewust nog geen locatie genoemd te hebben. Eerst moet er een ontwerp komen, daarna wordt in samenspraak met de Joodse gemeenschap een plek gezocht en wordt met omwonenden daar overlegd.

Het monument moet de namen bevatten van alle Joden die in de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Alkmaar zijn weggevoerd. Van der Rhee heeft het dan over de huidige gemeenteomvang. Van de 213 weggevoerde Alkmaarse Joden lieten 142 mannen, vrouwen en kinderen het leven in Auschwitz en Sobibor. Hoeveel dat er uit de later aan Alkmaar toegevoegde dorpskernen zijn, moet nog worden uitgezocht.

Trottoir

In de stad staan de namen ook al op de herdenkingsstenen in het trottoir voor de woningen van de weggevoerden. ,,Die vertellen de geschiedenis op individueel niveau”, zegt Van der Rhee. Het monument zet ze op een rij en toont de omvang van de nazi-moordmachine.”

Volgend jaar is de bevrijding 75 jaar geleden. Van der Rhee verbaasde zich erover dat er al die tijd nooit een herdenkingsmonument is geplaatst in de holocauststad die Alkmaar is. Vandaar het initiatief. Hij juicht het tijdelijke monument van harte toe, maar wil niet dat er daarna weer niets is. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad van waaruit Jodentransporten per trein werden uitgevoerd.

Het tijdelijke kunstwerk is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het bestaat uit 104 duizend lichtgevende stenen, verwijzend naar de 104 duizend gedeporteerde Joden, Sinti en Roma. Ze zullen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam, met een diameter van ruim 20 meter. Vervolgens worden ze verspreid onder de deelnemende gemeenten. De beoogde locatie in Alkmaar is nabij de bibliotheek.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen