Premium

Dan heb je opeens ’Skyscraper’ Stefan Struve op je liggen: Beverwijkse UFC-vechter geeft training bij Schreiber in Krommenie

Dan heb je opeens ’Skyscraper’ Stefan Struve op je liggen: Beverwijkse UFC-vechter geeft training bij Schreiber in Krommenie
De Beverwijkse MMA-vechter Stefan Struve tijdens de training bij Sportsacademy Schreiber. ,,Het is altijd handig om de basistechnieken te herhalen.’’
© Foto Ron Pichel
Krommenie

En dan heb je opeens Stefan Struve op je liggen; 2.13 meter lang en 120 kilo schoon aan de haak. Zie je daar maar eens uit te redden. De 31-jarige Beverwijkse UFC-vechter geeft sinds kort mixed martial arts (MMA) training bij Sportsacademy Schreiber in Krommenie. Nadat Struve begin dit jaar na een gewonnen partij in Praag eigenlijk zijn afscheid had aangekondigd, keert hij op 8 december tegen Ben Rothwell in Amerika toch weer terug op het canvas. „De druk moest er even af.”

Dinsdagavond, 19 uur. Een stuk of tien mannen doen ogenschijnlijk makkelijke oefeningen met een verbeten gezicht. MMA is veel meer dan alleen iemands kop van zijn romp proberen te slaan. „Vanavond is de training vooral gericht op het grondwerk. Iedereen kan wel een beetje worstelen, maar ik probeer ze de echte kneepjes van het vak bij te brengen. Ik heb altijd al training gegeven, vaak samen met Bob Schrijber, die ook mijn trainer is. De afgelopen jaren woonde ik echter in Florida en was ik niet zo vaak in Nederland. Nu ben ik weer terug in Beverwijk. Miami is prachtig en het was een uitstekende plek om te trainen, maar ik miste toch mijn vrienden en familie. Zie het als een profvoetballer die in het buitenland wil spelen, dat heb ik als UFC-vechter ook gedaan”, vertelt de zwaargewicht, ook wel bijgenaamd ’Skyscraper’.

Groot kampioen

De mannen die op de grond liggen, hebben lang niet allemaal de ambitie om zelf ook in de ring te staan. „Misschien ooit”, zegt Martijn Hazendonk uit Uitgeest. „Maar het is in ieder geval tof om training van zo’n groot kampioen als Stefan te krijgen. Ik word er echt beter van.”

Samen met een van de meer ervaren leerlingen, doet Struve voor hoe je je zo snel mogelijk kan losmaken van je tegenstander. Bij MMA - dat een combinatie is van verschillende vechtsporten - mag je tijdens het grondgevecht ook slaan. Daarnaast ligt, net als bij judo, een ’submission’ op de loer. Heb je je tegenstander in een armklem of een houdgreep, dan stap je als overwinnaar uit de vechtkooi. „Ik vind het niet alleen leuk om training te geven, het is ook goed voor mij, want het is altijd handig om de basistechnieken te herhalen.”

Mentaal

Die technieken zijn heel handig, want je wilt niet knock-out geslagen worden. „Je kan de hele partij domineren, maar een klein foutje, en je ligt op je rug. Een wedstrijd is zo’n grote inspanning. Niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd. Ik heb wel eens tegen jongens getraind waarvan ik dacht, daar ga ik nooit van winnen. Maar in de ring bleken ze niks waard, ze konden het mentaal niet aan.”

Op dat laatste vlak zat Struve begin dit jaar ook in een dipje. Zich telkens weer opladen voor een gevecht in een volle arena, hij had er geen zin meer in. „De druk moest er even af. De wedstrijd tegen Marcos De Lima in Praag was de laatste die ik bij de UFC moest vechten volgens mijn contract, ik was een vrij man. Ze hadden wel een aanbieding gedaan, maar die was nou niet zo goed dat ik daar heel blij van werd.”

Struve nam even een pauze om na te denken, maar de Amerikanen bleven contact met hem zoeken. Uiteindelijk werd met de UFC een nieuwe verbintenis overeengekomen voor de duur van zes partijen. „Dit contract geeft me een mooie voorsprong wanneer ik mijn carrière definitief beëindig. Ik weet nog niet wat ik dan ga doen. Ik heb de havo afgemaakt, ik ben geen domme jongen, maar ik wil wel iets doen wat ik echt leuk vind.”

Doping

Maar eerst de wedstrijd tegen de 38-jarige Amerikaan Ben Rothwell in de Capital One Arena in Washington DC. „Dat is ook een lange jongen, 1.93 meter. Hij is echter een paar keer gepakt op doping, dus ik weet niet zo goed wat ik van hem kan verwachten; heeft-ie op de beelden die ik van hem kan zien gebruikt of niet? Overigens is de sport tegenwoordig een stuk schoner. Als ik zo thuiskom, zou een dopingcontroleur kunnen aanbellen.”

De Noord-Hollander leeft de laatste maanden weer als topsporter en hij heeft zin in zijn volgende partij. „Ik ben jong bij de UFC terecht gekomen, hoopte om ooit kampioen zwaargewicht te worden, maar mede door mijn hartproblemen is dat niet gelukt. Nu wil ik nog alles uit de laatste jaren van mijn carrière halen.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen