Premium

Dorpsplatform Sint Pancras is ter ziele

Dorpsplatform Sint Pancras is ter ziele
De verkeerssituatie in Sint Pancras was een telkens terugkerend agendapunt bij het Dorpsplatform.
© Archieffoto
Sint Pancras

Het Dorpsplatform Sint Pancras is ter ziele. Voorzitter Frans Sijswerda en de andere Pancrasser leden hebben in een brief aan het college van Langedijk aangegeven ’de intentie te hebben hun lidmaatschap op te zeggen’.

Dorpsplatforms zijn door de gemeente ooit in leven geroepen om inwoners een plek te geven om op te komen voor hun belangen. In zo’n platform zouden de inwoners om de tafel zitten met wijkagenten, woningcorporaties en vertegenwoordigers van de gemeente. In Langedijk is er, na het Pancrasser besluit, nu alleen nog een dorpsplatform actief in Noord-Scharwoude.

Sijswerda noemt in de brief een aantal redenen om te stoppen. Zo komt de gemeente stelselmatig eenzijdig de samen met het Dorpsplatform gemaakte afspraken rond leefbaarheid en veiligheid niet na. Dat leidde vorig jaar november 2018 tot een heftige discussie.

Rimpels

Op uitnodiging van burgemeester Leontien Kompier werd een gesprek gearrangeerd om de rimpels glad te strijken. Na dit gesprek in december 2018 met het voltallige college volgde echter geen zichtbare actie door dorpswethouder Ad Jongenelen op de afgesproken actiepunten.

In maart 2019 werd het Dorpsplatform uitgenodigd door een ambtenaar, die door de gemeente was aangesteld om het burgerparticipatiebeleid in de steigers te zetten. Er volgde een goed gesprek. Sijswerda: ’Helaas bleek dat na enkele weken haar dienstverband werd beëindigd. Weg alle initiatieven voor een burgerparticipatiebeleid’.

De spreekwoordelijke druppel was de afgelasting van de plenaire vergadering van 11 september 2019. Die werd op het laatste moment afgeblazen, omdat de dorpswethouder en een eventuele vervanger niet aanwezig konden zijn. Sijswerda constateert in de brief ’dat het Dorpsplatform niet serieus wordt genomen’. Hun onvrede sluit aan bij die van de - voluit - vereniging Dorpsraad Sint Pancras. ,,Langedijk en Heerhugowaard zoeken krampachtig naar een oplossing, maar met ons als dorpskern is nog steeds geen enkel contact gezocht’’, zei voorzitter Erik Kroese eerder deze week.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen