Mantelzorgers in West-Friesland in het zonnetje: Hoorns project ’Welverdiend’ krijgt in 2020 vervolg

Mantelzorgers in West-Friesland in het zonnetje: Hoorns project ’Welverdiend’ krijgt in 2020 vervolg
Mantelzorgers tijdens een bijeenkomst in het kader van het project ’Welverdiend’.
© Foto Omring
Hoorn

De gemeente Hoorn en zorgaanbieder Omring gaan ook in 2020 door met het project ’Welverdiend’ voor mantelzorgers. Een mooie opsteker in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november. ,,Het zou ook heel mooi zijn als andere gemeenten dit initiatief volgen’’, zegt Omring-woordvoerster Maureen Wijnschenk.

Het project ’Welverdiend’ loopt inmiddels twee jaar. Dertig keer per jaar worden er uitstapjes en themabijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd, met gemiddeld 12 deelnemers per keer.

De vijf themabijeenkomsten gaan over onderwerpen als voeding, dementie, aanpassingen in huis en het omgaan met mantelzorg voor allochtone mantelzorgers. Daarnaast zijn er 25 leuke uitstapjes, zoals wandeltochten door Hoorn en rondleidingen door musea. Ook de uitstapjes worden altijd afgesloten met een onderling gesprek.

Naast een beetje waardering voor de mantelzorgers, zijn de bijeenkomsten ook erg nuttig voor de gemeente Hoorn en Omring. ,,Uit de bijeenkomsten komen nieuwe inzichten op het gebied van mantelzorg naar voren, zodat wij de gemeente beter kunnen adviseren hoe zij hun beleid hierop kunnen afstemmen’’, legt Wijnschenk uit.

Overigens organiseren alle West-Friese gemeenten minimaal eens per jaar een bijeenkomst waarbij hun mantelzorgers in het zonnetje gezet worden. Meestal gebeurt dit op of rond de Dag van de Mantelzorger.

Daarnaast kunnen mantelzorgers aanspraak maken op een ’mantelzorgcompliment’. Hierin zijn de verschillen per gemeente wel vrij groot. Zo kunnen inwoners van Hoorn die mantelzorg krijgen een waardering voor hun mantelzorger aanvragen ter waarde van 100 euro, die na 1 april wordt uitgekeerd in de vorm van een uitje of cadeaubonnen.

In de SED-gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland krijgen mantelzorgers aan het eind van het jaar een bedrag van 50 euro op de rekening. Zij moeten zich hiervoor wel eerst registreren via de gemeentelijke websites. In Opmeer is dit 100 euro, eveneens na registratie.

Koggenland heeft ook een ’waarderingssubsidie’ van 100 euro, maar dan anders. Vandaag is er een theatervoorstelling in De Brink, voor mensen die mantelzorg krijgen en hun mantelzorgers. Na afloop krijgen de mantelzorgontvangers vier waardebonnen van 25 euro - te besteden bij lokale bedrijven - die zij naar eigen inzicht kunnen uitdelen aan hun mantelzorger(s).

Koggenland heeft bewust voor deze methodiek gekozen, zegt Anita Bloem van het Zorgteam Koggenland. ,,Op deze manier kunnen zij zelf hun dankbaarheid tonen aan degenen die zich vaak belangeloos inzetten voor de zorg aan een familielid, vriend of bekende.’’

De gemeente Medemblik heeft het weer anders georganiseerd. Mantelzorgontvangers kunnen hun mantelzorger - mits geregistreerd voor 31 december - een financieel douceurtje van 100 euro bezorgen, plus een lokale lunch voor twee personen óf het boekje ’Klein geluk voor de mantelzorger’. Wel waarschuwt Medemblik nadrukkelijk dat aanvragen worden gecontroleerd en dat bij bewust onjuist verstrekte gegevens het mantelzorgcompliment zal worden teruggevorderd.

Lees meer:

Een op de drie West-Friezen is mantelzorger

Ron en Yvon uit Sijbekarspel ontfermen zich over zijn zieke broers: ’We hebben eigenlijk altijd bij de dag geleefd’

Mantelzorg is zwaar maar Fia en Theo uit Hoogkarspel zijn er voor elkaar

Riet Reus uit Grootebroek zorgt voor haar man Jan: ’Het is en blijft een lieverd’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen