Premium

Hondentax afgeschaft in Castricum en Uitgeest

Hondentax afgeschaft in Castricum en Uitgeest
Hondjes uitlaten in losloopgebied Noord-End in Castricum.
© foto ronald goedheer
Castricum / Uitgeest

De gemeenteraden van Castricum en Uitgeest hebben een eind gemaakt aan de hondenbelasting.

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering die donderdagavond in beide gemeenten plaatsvond.

In Castricum nam de raad in juni 2018 al een motie van Forza aan om de hondentax af te schaffen. Het college kreeg toen opdracht om dekking te zoeken voor het gat van 120.000 euro dat in de begroting door de afschaffing ontstaat. In de boekhouding voor 2020 is dat gelukt.

In Uitgeest schrapte de raad eveneens de hondenbelasting. Het ging om een jaarlijkse inkomstenpost van circa 51.000 euro. De raad had er al eerder op aangedrongen, ook omdat er veel kosten tegenover staan om de belasting te innen.

Alleen het CDA en de VVD lagen donderdagavond nog dwars. Die laatste partij vooral om de timing ongelukkig was. Fractievoorzitter Mike Zuurbier: ,,Terwijl we aan de ene kant de burger meer laten betalen voor de ozb en de bouwleges, ontspring je in Uitgeest de dans als je een hond hebt.’’ Hij vond dat met het oog op de financieel zwakke positie niet uit te leggen aan de inwoners.

Voorstander Thom van Son van Progressief Uitgeest koppelde wel een dringende oproep aan het afschaffen van de hondenbelasting. ,,Nu heeft helemaal niemand meer een excuus om de hondenpoep niet op te ruimen. En gelijk een boete voor wie betrapt wordt.’’

Met de besluiten in de raden van Uitgeest en Castricum is de gehele BUCH hondenbelastingvrij. De andere twee BUCH-gemeenten Bergen en Heiloo gingen Castricum en Uitgeest al eerder voor.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen