Nog geen woningen of ateliers in buurt oliehandel Van Megen in Zaandam

Zaandam

De Raad van State heeft in een spoeduitspraak bepaald dat er binnen een straal van vijftig meter van oliehandel Anton van Megen in Zaandam geen geluidgevoelige gebouwen, zoals woningen of ateliers gebouwd mogen worden.

Het gaat om een voorlopige maatregel in afwachting van de bodemzaak later dit jaar, of begin 2020. Met de voorlopige voorziening komt de Raad de oliehandel tegemoet.

Die vreest voor zijn bedrijfsvoering als de kunstenaarsenclave op het voormalige munitieterrein wordt ontwikkeld. Dat betekent dat er dicht bij het bedrijf woningen en ateliers kunnen komen. En die moeten tegen geluid- en andere milieuoverlast beschermd worden.

Als de woningen of ateliers er eenmaal staan kan het bedrijf in ieder geval niet meer uitbreiden en moet het de huidige bedrijfsvoering beperken.

Daar is voorlopig een stokje voor gestoken. Later gaat de Raad van State uitzoeken, of en op welke afstand van het bedrijf woningen, of ateliers kunnen komen. Overigens is het bedrijf bereid te verkassen van huidige bedrijfslocatie aan de Havenstraat en Zijkanaal G.

Maar dan moet er een geschikte alternatieve locatie zijn en de gemeente zal moeten bijdragen. Daar gaan Zaanstad en Van Megen over praten. In ieder geval is voor de oliehandel even de ergste kou uit de lucht.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen