Premium

Gemeente Bergen wil een thuishuis: een ’studentenhuis’ voor eenzame alleenstaande ouderen

1/4
Bergen

De gemeente Bergen laat onderzoeken of eenzame alleenstaande zestigplussers belangstelling hebben voor het wonen in een soort ’studentenhuis’, een zogeheten ’thuishuis’. Te beginnen in Schoorl.

Samen wonen tegen eenzaamheid. De gemeente Bergen omarmt het concept thuishuis. Vijf andere plaatsen in het land hebben al een thuishuis en in het noordoostelijk gelegen Winkel wordt er ook al gewerkt aan de kleinschalige woonvorm.

„Bergen is de meest vergrijsde gemeente van Nederland. Twee derde van de inwoners is ouder dan zestig jaar”, zegt wethouder Antoine Tromp van onder andere welzijn van de gemeente Bergen. De gemeente telt 29.000 inwoners, dus de doelgroep bedraagt een kleine 20.000 zestigplussers. „We willen dat die zo lang mogelijk thuis blijven wonen.”

Niet alleen

Het thuishuis is gericht op mensen die nog voor zichzelf kunnen zorgen maar het alleen wonen niet prettig vinden. Het concept komt uit de koker van bestuursvoorzitter Jan Ruyten van de landelijke stichting ’Thuis in welzijn’ waar de thuishuizen onder vallen. Zes jaar geleden gaf hij de aftrap in Woerden.

De uitvoering van het concept is overal identiek. De bewoners van het thuishuis beschikken over een eigen onderkomen van zo’n 40 m² met een woon- en een slaapkamer, een badkamer/toilet en een pantry. De bewoners delen de keuken, een gezamenlijke woonkamer, een hobbyruimte, een logeerkamer, een gezamenlijke wasruimte en een tuin. De bewoners houden een eigen postadres. „Ze krijgen niet te maken met bij voorbeeld de voordeurdelersregeling en ze kunnen eventueel aanspraak maken op huursubsidie.” In Winkel wordt gesproken over een huur van maximaal 600 euro.

De bewoners van de al gerealiseerde groepswoningen voor alleenstaande ouderen zijn enthousiast. „Je hoeft elkaar niet steeds te zien en te spreken maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen, je hoort stemmen, dat is voor mij voldoende”, zegt een bewoonster van het thuishuis in Deurne op een promotiefilmpje op Youtube. „Het is gezellig, je komt elkaar veel eerder tegen dan dat je gewoon buren bent”, zegt een ander. Vrijwilligers bieden de bewoners, waar nodig, ondersteuning en schakelen desgewenst professionele zorg in. „Gericht op het houden van de eigen regie”, zegt Tromp.

58 mag ook

Vrijwilligers gaan zestigplussers in Schoorl bezoeken om de belangstelling te peilen. ’Om deelnemers hoeft niet te worden geleurd: er is zelfs een naar Spanje geëmigreerde Winkelse die zich heeft aangemeld voor het thuishuis in Winkel’, schreef de Schager Courant eerder dit jaar. Ruyten zei toen dat met ieder nieuw project de deelnemers jonger worden. Aanvankelijk meldden zich voornamelijk zeventigers en tachtigers. De leeftijd van zestig is overigens niet strikt. Iemand die 58 jaar oud is, mag zich ook aanmelden.

Het thuishuisproject beperkt zich overigens niet tot bezoeken van vrijwilligers aan de bewoners van het thuishuis. Er zijn ook vrijwilligers die eenzame ouderen in de wijk opzoeken met als doel hun isolement te doorbreken. Ruyten: „Niets is zo vervelend als in eenzaamheid verder moeten leven.”

De ouderen die zich aanmelden laten wellicht een huurwoning achter in de gemeente Bergen. „Doorstroming is een mooi neveneffect”, zegt Tromp desgevraagd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen