Verslaggever met lasergun op pad: ’Vuile NSB’er!’ [video]

Eric Molenaar
Hoorn

,,Vuile NSB’er, je moest je schamen dat je dat werk doet!’’ roept de bewoner van een huis aan de Zesstedenweg in Grootebroek richting verslaggever, die op een vroege maandagochtend met een lasergun een snelheidsmeting doet. De Grootebroeker gelooft bijna niet dat hier geen politieman actief is. Deze redacteur is bezig met de praktische uitvoering van een project waarbij lezers konden aangeven waar stelselmatig te hard wordt gereden.

De reacties die binnenkwamen - meer dan zestig inhoudelijke - logen er niet om. ’Je kunt beter nagaan waar NIET te snel wordt gereden’, was een veelzeggende uitspraak. De verslaggever koos in elke gemeente een plek en ging daar vroeg in de ochtend of laat in de middag - plaats en tijdstippen in overleg met de aandragers - gedurende zo’n anderhalf uur meten. De resultaten zijn te zien in de video.

Achter de lasergun die de verslaggever hanteerde was een camera gemonteerd, zodat beelden van de ’topscorers’ in een filmpje over de snelheidsmetingen kunnen worden getoond.

Achter de lasergun die de verslaggever hanteerde was een camera gemonteerd, zodat beelden van de ’topscorers’ in een filmpje over de snelheidsmetingen kunnen worden getoond.

We verzamelden niet alleen klachten en deden niet alleen snelheidsmetingen, maar spraken ook met het Team Verkeer van de Politie Noord-Holland, met gemeentewoordvoerders en klagende buurtbewoners.

Conclusie moet zijn dat inderdaad vrijwel overal veelvuldig te hard wordt gereden en dat het lastig is daar iets aan te doen. De politie staat op twaalf ’hotspots’ in West-Friesland geregeld de snelheid te controleren, maar komt zelden in 30 en 60 km zones.

Die moeten - is al sinds 1999 de richtlijn van het openbaar ministerie - zodanig zijn ingericht dat hard rijden zo goed als onmogelijk is. Wegbeheerders hebben bij de inrichting van die wegen echter te maken met verkeer als openbaar vervoer en landbouwvoertuigen, dat er ook door moet kunnen.

Veilig Verkeer Nederland meent dat nog het meest te bereiken valt met gezamenlijke buurtacties, waarvoor zij ook laserguns en andere middelen voor beschikbaar stelt. Bewustwording creëren bij alle betrokkenen is volgens woordvoerder Rivkah Zeeman van Veilig Verkeer Nederland het allerbelangrijkst. ,,Want hoe je de weg ook inricht, het is altijd een persoon die het gaspedaal intrapt.’’

Zie ook Rijden ze in jouw straat te snel? Klagen helpt volgens de politie wél!

En: Snelheden van dik 100 km per uur in 30-km-zone Lambertschaag: ’Gemeente staat plegen misdrijven toe’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen