Jan Lunenburg wint eerste NK stress

Jan Lunenburg mag zich de winnaar van het eerste Nederlands Kampioenschap Stress noemen.

Tot en met 25 oktober hebben 15.000 deelnemers online meegedaan aan de voorrondes. Ze vulden tien vragen in over stress en herstel. ’Wat doe je in je lunchpauze?’ ’Je komt moe uit je werk, wat doe je om weer op te laden?’ ’Je moet je goed concentreren voor een klus, hoe pak je dat aan?’ Tijdens de test wordt gemeten of je optimaal gebruik maakt van de positieve kanten van stress.

De gemiddelde score was 33,2 uit 100 procent. Millenials scoren het slechts in ’slim stressen’ en 65-plussers het best. Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen. In alle leeftijdscategorieën scoren vrouwen aanzienlijk lager.

Drie finalisten

Heel werkend Nederland kon meedoen. De drie finalisten streden gisteren tijdens het Stresstival in De Duif in Amsterdam om de eerste plek.

Jan Lunenburg (werkzaam bij Jumbo) haalde binnen de snelste tijd de finish van een virtueel spel. Daarbij was het zaak om focus en ontspanning - gemeten via de computer - af te wisselen. Achter Lunenburg eindigde Jesper de Gooijer (werkzaam bij Nyenrode) op twee en Monique Groen (werkzaam bij ASR) op drie.

Met het NK Stress wil stressexpert Suzan Kuijsten een andere kijk op stress introduceren. ,,Stress is hartstikke functioneel.” Ze vindt het onterecht dat stress de schuld krijgt van het oplopende aantal burn-outs.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.