Oud-president Brazilië weer op vrije voeten

Oud-president Brazilië weer op vrije voeten
Curitiba

Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië is voorlopig weer een vrij man. De 74-jarige politicus verliet het politiehoofdkwartier in de stad Curitiba. Daar stonden uitzinnige aanhangers hem op te wachten. Lula omhelsde mensen en stak een gebalde vuist omhoog.

Lula zat een jarenlange gevangenisstraf uit wegens corruptie. Hij is nu voorlopig vrijgekomen dankzij een uitspraak van het hooggerechtshof. Dat haalde deze week een streep door de verplichte opsluiting van criminelen die een eerste beroep tegen hun veroordeling verliezen. Dat betekent dat zij op vrije voeten kunnen blijven tot hun beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.

De oud-president had eigenlijk vorig jaar willen meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zijn kandidatuur werd vanwege de corruptieveroordeling ongeldig verklaard. Zijn vervanger Fernando Haddad verloor vervolgens de verkiezingen van de radicaal-rechtse Jair Bolsonaro. Lula houdt zelf vol onschuldig te zijn en zegt dat hij het slachtoffer is van politiek gemotiveerde aanklachten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.