Premium

Roetveegpieten lopen tussen zwarte pieten bij intocht in Den Oever, idee voor een uittocht vanaf 2020

Roetveegpieten lopen tussen zwarte pieten bij intocht in Den Oever, idee voor een uittocht vanaf 2020
Sinterklaas komt aan in de haven van Den Oever.
© Foto Remco Zwart/Zoomfactory.nl
Den Oever

De stichting die de jaarlijkse sinterklaasintocht in Den Oever verzorgt, wil vanaf 2020 ook de uittocht van de goedheiligman organiseren. De intocht in Den Oever beleeft op 16 november al een primeur. Voor het eerst lopen er een paar roetveegpieten rond tussen de zwarte pieten.

Volgens de secretaris van de organiserende stichting VTCV (Vereniging tot Cultuur ende Vermaak) gaat het om drie roetveegpieten op een totaal van veertig pieten. Hij wil niet met zijn naam in de krant, om te voorkomen dat hij onnodig kwetsende berichten ontvangt vanwege dit besluit.

Onduidelijkheid

,,Vorig jaar kwamen er in Den Oever vragen van kinderen’’, legt hij uit. ,,Waarom er geen roetveegpieten waren in Den Oever. Op televisie zien ze bij het verslag van de landelijke intocht helemaal geen een zwarte piet meer en daardoor ontstaat er onduidelijkheid bij de jongste bezoekers. Vanwege de herkenning heeft de commissie besloten om een paar roetveegpieten toe te voegen. Daardoor sluit onze intocht beter aan bij het leidende Sinterklaasjournaal.’’ Hij zegt dat de roetveegpieten onherkenbaar zullen zijn voor de kinderen.

Met de uittocht wil de stichting het sinterklaasfeest moderniseren. Aan het vertrek wordt door de landelijke media geen aandacht geschonken en de organisatie kan dit evenement dan ook zelf invullen.

Sinterklaas en zijn pieten vertrekken op 6 december 2020 in het donker op een stoomboot vanuit de haven, zo is het idee. Het terrein is verlicht, het paard van Sinterklaas en de pietenband zijn aanwezig en er is - indien mogelijk - professioneel vuurwerk. De gemeente Hollands Kroon moet over dit laatste nog een besluit nemen.

In andere plaatsen is het uitzwaaien van Sinterklaas al langer een traditie. Het succes in Monnickendam dient als inspiratie voor de stichting, die verwacht door de uittocht meer bezoekers naar Den Oever te trekken. De groep hoopt dat de gemeente wil bijdragen om het evenement op te starten.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen