Boeren moeten modderwegen beter schoonmaken

Prut op de polderweg. Veel lezers vinden dat het eter moet worden opgeruimd.
Hoorn

Modder op de wegen? De meerderheid van de respondenten vindt dat de veroorzaker dan ook (financieel) moet worden aangepakt. Een bescheiden deel is wat coulanter: ,,Niet onmiddellijk weer de zwarte Piet naar de boeren schuiven!”

De polderwegen in West-Friesland hebben deze tijden te maken met prut. Want de oogst moet van het land, en dan komt er automatisch wat mee onder de wielen van de trekkers en de wagens. Dat levert soms ook gevaar op, reden waarom met de vorige stelling werd gevraagd hoe de lezer daarover denkt.

De grote meerderheid wil dat er met ferme hand wordt gecontroleerd op de vervuilers. ,,Dan blijft nog wel de vraag wat je onder een schoon wegdek verstaat”, reageert lezer V. Steltenpool uit Hoorn. ,,En als de modder van de weg is ’geschraapt’, wil dat nog niet zeggen dat het wegdek niet meer glad is.”

’Drama’

Een lezer uit Koggenland omschrijft de polderwegen in de regio als ’een drama’. ,,Handhaven door gemeenten wordt niet gedaan, terwijl hier dure handhavers in dienst zijn. Blijkbaar gaat koffie voor het werk.”

Adrie Pelt uit Andijk vindt dat er genoeg technische oplossingen zijn te bedenken om de wielen schoon te maken voordat ze de openbare weg opgaan. ,,Denk eens aan een hogedrukspuit, of twee buizen met sproeiers waar ze tussen door rijden.”

Duidelijk wordt dat de tuinders niet echt de gunfactor krijgen als het om prutwegen gaat. C. Kostelijk uit Hoorn: ,,Het is ronduit asociaal zoals agrariërs binnenwegen soms achterlaten. Het lijkt er sterk op dat het ze totaal niet interesseert.”

Volgens Bert Putters uit Hem verdient het schoonmaken op de wegen toch al geen schoonheidsprijs. J. Smit uit Hoogwoud vindt stellig dat het een kwestie is van de eigen troep opruimen. Hij ziet vooral de medewerkers van loonbedrijven als de grootste boosdoeners.

Auto’s wassen

Wat opvalt, is dat er door opvallend veel lezers wordt geklaagd over het feit dat zij na een ritje door de polder de auto kunnen wassen. ,,De prut zit op het dak.”

D. Kwakman uit Bovenkarspel vindt daarom de modder tijdens de oogstperiode niet alleen een gevaar. ,,Heel veel auto’s moeten ook weer worden schoongemaakt.”

Ton Venrooij uit Bovenkarspel ziet dat veel tuinders hun tractoren schoonrijden op de wegen. ,,De weg wordt hierdoor bij regen een ijsbaan; levensgevaarlijk. Ook om met je fiets hier doorheen te fietsen is geen pretje, de fietser en fiets kunnen rechtstreeks de wasstraat in. Waarschijnlijk hebben ze daar geen boodschap aan.”

Modder gooien?

Een derde van de lezers is tegen de stelling. P. Hoff uit Bovenkarspel vindt dat de agrarische sector erg hard werkt. ,,Daarmee kan ook rekening worden gehouden.”

Nee, boeren moeten volgens Kees Bouwman uit Medemblik ook gewoon hun werk kunnen doen. ,,De modderwegen zijn gemakkelijk te vermijden.” Zijn advies: ,,Kies een andere route of pas dan je snelheid aan.” Ook Michel Reus uit Hoogkarspel is tegen, volgens hem is er de laatste tijd al teveel met modder gegooid naar de agrarische sector.

,,Gewoon een beetje opletten tijdens de herfst kan geen kwaad”, oordeelt Gerard Bot uit Hoogkarspel. ,,Bij plaatselijke ijzel in de winter kun je ook niemand een boete geven?”

Tot slot L. Schoutsen uit Opperdoes. Volgens hem ontstaat het gevaar vooral door haastende automobilisten die waarschuwingsborden negeren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen