Premium

Baasjes betalen in Uitgeest straks geen hondenbelasting meer

Baasjes betalen in Uitgeest straks geen hondenbelasting meer
Uitgeest

De bezuinigingen die het college van b en w van Uitgeest voor 2020 had aangekondigd, vallen minder hard uit.

De voorspelde verhoging van de onroerendezaakbelasting van 13,6 procent blijft overeind maar daar staat tegenover dat de bouwleges maar 10 procent omhoog gaan. Dat zal veel Uitgeesters beter in de oren klinken dan de 123 procent waar eerst over werd gesproken. Nog een meevaller is dat de hondenbelasting volgend jaar wordt afgeschaft en dat de verhoging van de toeristenbelasting waarschijnlijk ook lager uit zal vallen.

Leidingen

Het college denkt de financiële ruimte voor deze maatregelen onder meer gevonden te hebben in het invoeren van een zogeheten precarioheffing op kabels en leidingen voor 2020 en 2021. Dat betekent dat bij voorbeeld waterleiding- en gasbedrijven een soort belasting aan Uitgeest moeten betalen omdat hun leidingen door gemeentegrond lopen. Dat zou voor de komende twee jaar 250.000 euro in het laatje moet brengen. In andere gemeenten zou het ook al gelukt zijn om deze heffing in te voeren, zo meldt het college.

Voor de oppositie was het behandelen van de begroting donderdagavond een dankbare aanleiding om de coalitie van PU, PvdA en UVP stevig de maat te nemen. ,,Gegoochel met cijfers tot woensdagavond toe’’, verzuchtte René Oud (D66). Hij doelde daarmee op de steeds weer gewijzigde stukken die de raad door het college van b en w kreeg toegespeeld de afgelopen week.

Wethouder van financiën Cees Beentjes erkende dat de aanloop naar de begrotingsvergadering rommeliger was verlopen dan het college zich had voorgenomen. ,,Maar wel met de bedoeling de raad zo goed mogelijk te informeren.’’

Jack Zwarthoed (CDA) was niet onder de indruk van dit verweer. ,,Het college neemt onverantwoorde financiële risico’s en gaat uit van boterzachte aannames, zoals die verwachte opbrengst van de precarioheffing,’’

VVD-fractievoorzitter Mike Zuurbier haalde er een liedtekst van wijlen Ramses Shaffy bij over ’een storm rond de boot’. Zuurbier sprak zelfs van een megastorm als de onroerendezaakbelasting volgend jaar met 13,6 procent omhoog gaat. ,,Kunnen we als gemeente wel zelfstandig blijven als het zo blijft stormen’’, vroeg hij zich hardop af.

Ondernemer Klaas Rodenburg van de boerencamping op Busch en Dam maakte voorafgaand aan de vergadering gebruik van het spreekrecht om de raad op andere gedachten te brengen over de verhoging van de toeristenbelasting van 85 cent per nacht naar 1,50 euro. Hij rekende voor dat een gemiddeld gezin dan zo’n 7,50 euro duurder uit is per nacht. De gehele raad toonde begrip en laat het college onderzoeken of bij voorbeeld kinderen tot en met 16 jaar vrij kunnen worden gesteld.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen