Hartpatiënt moet het langste wachten bij Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

Hartpatiënt moet het langste wachten bij Dijklander Ziekenhuis in Hoorn
Hoorn

Hartpatiënten in Noord-Holland Noord moeten het meeste geduld hebben bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Hier is de wachttijd op de afdeling cardiologie gemiddeld 35 dagen.

De verschillen boven het Noordzeekanaal zijn groot. In Alkmaar en Den Helder kunnen hartpatiënten namelijk vaak binnen zeven dagen al terecht.

Het ziekenhuis in Hoorn kampte geruime tijd met een fors personeelstekort op de afdeling cardiologie, zo is de uitleg van het Dijklander voor de lange wachttijd. Eerder dit jaar was de wachttijd gemiddeld zelfs 42 dagen. ,,We zijn de lange wachttijd wel aan het inlopen, maar zijn er nog lang niet’’, erkent cardioloog Liane Oosterom van het Dijklander.

Binnen dit fusieziekenhuis zie je overigens ook behoorlijke verschillen. Zo kunnen patiënten op de locatie in Enkhuizen gemiddeld al na twintig dagen terecht terwijl in Purmerend en Volendam gerekend moet worden op een wachttijd van zeven dagen.

Een zelfde wachtduur geeft het Noordwest Ziekenhuis op voor poliklinisch bezoek aan de locaties in Alkmaar, Heerhugowaard en Den Helder. Voor de poli in Schagen moeten hartpatiënten gemiddeld twee weken geduld hebben.

Ook in Zaandam moeten patiënten behoorlijk lang wachten (24 dagen). ,,Maar het loopt wel terug’’, laat woordvoerster Jolande van de Walle van het Zaans Medisch Centrum weten. ,,We zaten eerder op dertig dagen.’’

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk was in maart van dit jaar de wachttijd slechts drie dagen. Opmerkelijk is dat de wachttijd daarna snel opliep naar 25 dagen in september. Wie deze week een afspraak wil maken bij het RKZ moet nu rekenen op een wachttijd van 21 dagen.

In alle ziekenhuizen kunnen acute hartpatiënten altijd terecht, zo wordt door de verschillende woordvoerders benadrukt.

Het Dijklander Ziekenhuis verwacht de situatie voor Hoorn, waar de wachttijden het langste boven het Noordzeekanaal is, te kunnen verbeteren door onder meer betere afspraken te maken met huisartsen zodat sommige hartpatiënten die nu geregeld op controle komen minder vaak gezien hoeven te worden. Ook wil dit ziekenhuis gaan schuiven tussen de klinieken in Purmerend en Hoorn, in Waterland is de wachttijd immers heel veel korter. ,,Wij hopen dat wij met alle maatregelen de wachttijd in Hoorn kunnen terugbrengen naar twee weken bij cardiologie’’, zegt Oosterom. ,,Maar aan de andere kant is het landelijk beeld wel dat er steeds meer hartpatiënten bijkomen terwijl we steeds moeilijkere vacatures kunnen vervullen. Dat is een groeiende zorg voor alle ziekenhuizen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland