Bedrijf veroordeeld wegens dodelijk ongeval in sluis

Joost Verhagen
Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft een boete van 75.000 euro waarvan 25.000 euro voorwaardelijk opgelegd aan het bedrijf Travhydro.

Toezichthouder en voorman Mario B. moet een werkstraf van 240 uur gaan uitvoeren. De straffen werden opgelegd na een fataal ongeluk in IJmuiden op 4 mei 2017. Daarbij viel toen een hangsteiger in een sluis terwijl deze werd afgebroken. Een man die nog aan de steiger vastzat kwam daarbij in het water terecht en verdronk.

Valse bouwtekening

Volgens de Alkmaarse rechtbank hebben de voorman en het bedrijf zich niet gehouden aan de arbeidsvoorwaarden in het project met de steigerbouw. Het team had niet de juiste kwalificaties, is van tevoren niet duidelijk genoeg geïnstrueerd en het nodige toezicht op het project ontbrak. Na het ongeluk werd er gebruik gemaakt van een vervalste bouwtekening waarop de datum was aangepast.

De opgelegde straffen zijn iets lager dan justitie had geëist. Tijdens de behandeling twee weken geleden vroeg de officier de rechtbank om Travhydro een boete van 75.000 euro waarvan 20.000 voorwaardelijk op te leggen. Tegen Mario B. werd 240 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist door justitie.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen