Premium

Ongewapende handhaver staat in de natuur met rug tegen de muur

Ongewapende handhaver staat in de natuur met rug tegen de muur
Heel wat handhavers in natuurgebieden moeten het tot hun spijt nog altijd zien te redden zonder wapens.
© Caroline Westdijk
Amsterdam

Handhavers in de natuur, de zogenoemde groene boa’s, staan met de rug tegen de muur. Ze worden geconfronteerd met toenemende criminaliteit en meer agressie, met name in Zuid- en Noord-Holland.

In deze provincies en in Noord-Brabant werken de meeste groene boa’s die het afgelopen jaar meer dan twintig incidenten voor hun kiezen kregen, vooral bedreigingen en scheldpartijen.

In de steek

De handhavers voelen zich meer en meer in de steek gelaten door de politie. Die legt de focus op stedelijke gebieden. Gemiddeld doet de politie er bijna een half uur (24 minuten) over om een groene boa in nood te hulp te schieten. In onder meer Zuid-Holland duurt het vaak zelfs langer dan 40 minuten voor de politie assisteert.

Niet zo gek dus dat de roep om met een pistool het veld in te mogen aanzwelt. 22 procent van de groene handhavers wil een vuurwapen, 20 procent denkt dat hij zich beter kan weren met pepperspray, 19 procent wil graag een wapenstok en nog eens 13 procent vraagt om een beschermend vest tegen messteken en kogels. Sowieso vindt bijna de helft (47 procent) van deze handhavers dat de uitrusting onder de maat is.

Dat blijkt uit een enquête die in opdracht van of met medewerking van nagenoeg alle werkgevers is gehouden. 242 van de 572 groene boa’s die Nederland telt, vulden de online vragenlijst in.

Politiebegroting

Dat zorgt volgens de werkgevers voor een betrouwbare uitkomst. ,,Dit leeft, vandaar het onderzoek’’, zegt woordvoerster Marjolein Koek (Natuurmonumenten).

De werkgevers eisen ’om te beginnen’ vier miljoen euro extra van de regering om de groene boa’s uit de brand te helpen. ,,Een schijntje op de totale politiebegroting’’, stelt Koek. Met het geld moeten opleiding, ondersteuning en uitrusting van de boa’s een oppepper krijgen.

Ongewapende handhaver staat in de natuur met rug tegen de muur
De wapenstokken en busjes pepperspray van de vijftien groene boa’s van Recreatie Noord-Holland liggen al sinds juli in de kluis.
© United Photos/Paul Vreeker

Verder willen de werkgevers om tafel met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie om ervoor te zorgen dat er meer groene boa’s komen. Voor de kosten daarvan weigeren onder meer LandschappenNL, Sportvisserij Nederland, Leisurelands, Federatie Particulier Grondbezit, de Jagersvereniging en Natuurmonument zelf volledig op te draaien.

Afval dumpen

Hoe hoog de nood is, blijkt ook uit het feit dat 78 procent van de groene boa’s meldt dat het aantal overtredingen in zijn of haar werkgebied de afgelopen jaren duidelijk is gestegen. Vooral het negeren van de toegangsregels, dumpen van afval (zowel huishoudelijk als van bedrijven) en het illegaal los laten lopen van honden komt steeds vaker voor.

Boabond-vertegenwoordiger Eric Lakenman wijst erop dat er eind oktober een akkoord is bereikt met de politietop en minister Grapperhaus (J en V) over het ’ter verdediging’ bewapenen van boa’s. Dat wordt zo snel mogelijk geregeld.

Wapenstok blijft in kluis

Alle vijftien groene boa’s van Recreatie Noord-Holland moesten deze zomer ineens hun vertrouwde wapenstok en pepperspray inleveren. Die gebruiken ze toch niet, is de redenering van politie en het ministerie van J en V.

De geweldsmiddelen voorkomen juist escalatie, stellen de boswachters. De RNH-directie tekende bezwaar aan. Dat haalt vooralsnog niks uit. De wapenstokken en busjes spray liggen te verstoffen in de kluis. RNH verwacht over twee weken een beslissing op het bezwaar, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen