Premium

Russische AZ-supporter zit 24 uur in de trein om zijn droomclub te zien spelen tegen FC Astana: ’Ik speelde bij Fifa altijd met AZ, omdat ik het logo mooi vond’

Russische AZ-supporter zit 24 uur in de trein om zijn droomclub te zien spelen tegen FC Astana: ’Ik speelde bij Fifa altijd met AZ, omdat ik het logo mooi vond’
Ilgar Sultanov, met sjaal van zijn grote liefde AZ, en vriendin Ksenia Smirnova, zijn andere grote liefde.
© Foto Theo Brinkman
Noersoeltan

Tussen de supporters van AZ staat donderdagavond één wel zeer bijzondere fan: een Rus die verliefd is op AZ. Ilgar Sultanov pakte dinsdag in zijn woonplaats Jekaterinburg de nachttrein naar Noersoeltan om AZ te kunnen zien spelen. Een reis van zo’n 24 uur. Hij had het er graag voor over.

Hij waant zich in de hemel. „Dit is een droom die uitkomt. Het is voor het eerst dat ik bij een wedstrijd van AZ ben”, zegt Sultanov (21) in een café in het centrum van de hoofdstad van Kazachstan. Zijn vriendin Ksenia Smirnova is met hem meegereisd. Niet dat zij net zoveel van voetbal en AZ houdt – ze ziet het vooral als een leuke trip met haar vriend. Zondag stappen ze weer in de trein voor de terugreis van meer dan duizend kilometer. Een hele reis, maar dichterbij dan dit zal AZ voor Sultanov vermoedelijk niet komen.

Nederlandse woorden

Engels praat Sultanov nauwelijks. Des te opmerkelijker is het dat hij wel diverse Nederlandse woorden kent. Met een accent, dat wel, maar duidelijk te verstaan somt hij trots enkele woorden op. „Strafschop, doeltrap, gele kaart, buitenspel. Ja, het zijn vooral voetbalwoorden”, zegt hij lachend. Zelfs de naam Keuken Kampioen Divisie komt er vloeiend uit bij hem, net als ’Dordrecht’ en ’Waalwijk’.

Lees ook: Tegenstander van AZ: geen champagne in de benen, maar een mes tussen de tanden [video]

Als hij zijn verhaal doet, blijkt dat het helemaal niet vreemd is dat hij die woorden en namen kent. Ilgar is zo ongeveer verslaafd aan het Nederlandse voetbal. Hij beheert een Russische website over de eredivisie en heeft op Facebook een Russische AZ-fanpage. Ruim zeshonderd vrienden heeft de pagina. Hij heeft er heel wat werk aan: zelfs nu hij in Noersoeltan zit om zijn favoriete club te gaan zien, houdt hij de pagina bij. Een verslag van de persconferentie van trainer Arne Slot en speler Fredrik Midtsjø staat er al op. „Je zou kunnen zeggen dat het zijn tweede baan is”, zegt vriendin Xenia.

Zijn echte baan is bij een internetwinkel voor telefoon-accessoires. Hij is er manager. „Dat was de enige reden waarom ik even twijfelde of ik wel helemaal hierheen moest gaan. Ik moest natuurlijk wel een paar dagen vrij nemen. Maar mijn collega’s vonden het prima. Ze begrepen het wel. Ze weten wat AZ voor me betekent”, zegt Sultanov.

Excelsior-AZ

Hoe zijn liefde voor AZ ontstaan is? „Als jonge jongen speelde ik bij Fifa Manager altijd met een team van AZ, omdat ik het logo mooi vond. In diezelfde jaren konden we op televisie soms samenvattingen van de eredivisie zien op het sportkanaal van EuroNews. Daar zag ik in 2007 de beelden van Excelsior-AZ, die kampioenswedstrijd die ze verloren. Dat was echt een schok. Sinds die wedstrijd ben ik echt AZ-supporter. Het makkelijkste was supporter worden van Ajax of PSV, maar dat vind ik niet interessant. Die clubs hebben heel veel geld en winnen altijd wel wat. AZ is meer een underdog.”

Enkele jaren later kreeg hij thuis in Jekaterinburg internet en kon hij hele wedstrijden van AZ zien. „Livestreams! Magisch!”, zegt hij met stralende ogen.

El Hamdaoui

Zijn favoriete AZ-speler aller tijden is Mounir El Hamdaoui. Uit de huidige selectie kan hij geen keuze maken. „Koopmeiners, Boadu, Idrissi, Stengs: allemaal geweldige spelers. Net als Midtsjø en Svensson. Het hele team is goed”, zegt Sultanov, terwijl zijn vriendin ’inbreekt’ en wél een favoriet noemt: „Sugawara. Die is grappig.”

Wedstrijden van FC Ural uit zijn woonplaats Jekaterinburg bezoekt hij trouwens niet. De echte liefde beperkt zich tot AZ. „In Rusland maakt het me niet uit wie er wint.”

Naar Alkmaar

Door de trip naar Noersoeltan hebben Ilgar en Ksenia de smaak te pakken. „Komend voorjaar willen we naar Nederland, naar Alkmaar, om een thuiswedstrijd van AZ te bezoeken. Dat zou schitterend zijn.”

Russische AZ-supporter zit 24 uur in de trein om zijn droomclub te zien spelen tegen FC Astana: ’Ik speelde bij Fifa altijd met AZ, omdat ik het logo mooi vond’
Ksenia Smirnova en Ilgar Sultanov.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen