Premium

Levensverhaal Els Visser inspiratie voor iedereen dat ook triatleten op gala sprintcircuit zal stimuleren

Levensverhaal Els Visser inspiratie voor iedereen dat ook triatleten op gala sprintcircuit zal stimuleren
Het doorzettingsvermogen van Els Visser kan bij Willem van der Voort op ondersteuning rekenen.
© Foto Nick Maarsen
Schagen

Haar optreden bij Beau van Erven Dorens is nog steeds het best bekeken item van deze talkshow op de late avond. Een schipbreukeling voor de kust van Indonesië die vijf jaar terug acht uur voor haar leven zwom. Over die herinnering maar vooral haar sportieve heden en toekomst komt Els Visser vrijdagavond vertellen bij de afsluiting in galastijl van het regionale sprintcircuit. ,,Zij is zó inspirerend’’, zegt organisator en naamgever Willem van der Voort.

Daar dreef ze. In haar laatste studiejaar. Ergens tussen Lombok en Komodo. In de bedoeling vier dagen tussen backpackers op een low budget boot, met negentien andere toeristen en vijf bemanningsleden te snorkelen, duiken en eilandjes te bekijken. Maar toen er een gat in de romp van het houten bootje werd geslagen door een golf, dobberden de opvarenden, zo werd gevreesd, hun dood tegemoet. ,,Zwemmen naar de kust voelde als enige optie om zelf tenminste iets te hebben geprobeerd’’, zegt Els Visser (29). Die in gezelschap van een Nieuw-Zeelandse de urenlange tocht overleefde en inmiddels als professioneel triatlete zich met de wereldtop gaat meten in Hawaii. Daar waar de sport ooit ontstond.

Arts

Afgestudeerd ook als arts. Van der Voort ondersteunt met zijn gelijknamige groep haar beslissing om grenzen in de sport te ontdekken en een maatschappelijke carrière voorlopig uit te stellen. ,,Tijdens de speakers academie in Maastricht was ze met haar ongelooflijke verhaal een knaller’’, zegt de zakenman die ook zelf zoveel ontspanning en voldoening in alle vormen van de triatlon vindt.

En langs die weg ook toevallig in contact kwam met deze bijzondere vrouw. Die al in training was bij Eric van der Linden, oud olympiër uit Schagen. ,,Een maand voor de Iron Man in Maastricht had ze ineens geen fiets meer. Vanwege een gebroken frame. Wij hebben haar geholpen en ze won die uitputtingsslag. Er ontstond een nadere kennismaking en we bleken elkaar te liggen. Vanaf dat moment zijn we samen gaan kijken hoe ik bij zou kunnen dragen in het najagen van haar dromen.’’

Eric van der Linden is voor haar alleen nog een second opinion coach. Hij adviseerde Visser over te stappen naar Brett Sutton. Een Australische triatlonspecialist die eerder boksers onder zijn hoede had maar ook werkte als trainer van windhonden, renpaarden en zwemmers. ,,Met zijn Trisutto.com kan hij haar meer bieden dan de begeleiding door Eric. Ze traint nu met gelijkgestemden, de besten in het genre die haar net zo stimuleren en uitdagen als zij bij anderen doet’’, aldus Van der Voort.

Die binnen zijn circuit een opvallende toename constateerde van deelnemers die minimaal drie van de vier wedstrijden in Heerhugowaard, Langedijk, Nieuwe Niedorp en Schagen deden. ,,Waardoor er meer dan honderd mannen en vrouwen een eindklassering kregen.’’ De besten van de vijf categorieën bij zowel de mannen en vrouwen als ook overall worden op het toneel van Alpha in het zonnetje gezet. Maar de optocht in de schijnwerpers zal langgerekt zijn. ,,Ook deelnemers die afgelopen jaar een hele triatlon of Iron Man hebben gedaan worden gehuldigd. Voor velen was het de eerste keer, met links en rechts fantastische prestaties. Winnen was geen voorwaarde. Deze sporters verdienen hoe dan ook respect en aandacht.’’ Om hun potentie te stimuleren op een manier die motivatie spreker Els Visser zeker kan waarderen.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen