Premium

SDOB leidt ’poule des doods’: ’Meer serieuze krachtmetingen dan verwacht’

SDOB leidt ’poule des doods’: ’Meer serieuze krachtmetingen dan verwacht’
Rick Boes: ,,Ik kwam hier met de doelstelling een periode te pakken en mee te doen voor het kampioenschap
© Erik Rietman Fotografie
Marken

Soms beproeft een Marker voetballer zijn geluk buiten het eiland bij Monnickendam of Volendam. Rick Boes koos deze zomer echter voor SDOB. Met deze club kan hij zaterdag al zijn eerste prijs pakken. Er is veel veranderd sinds 2016, toen zijn oom Jaap hier zonder prijs en met een degradatie naar de vijfde klasse afscheid nam als trainer.

Tegenwoordig staat Nick van der Bunt aan het roer bij SDOB, dat sinds dit seizoen op zaterdag uitkomt in de vierde klasse A. Zijn ploeg heeft de beste papieren om morgen tegen Dindua de titel van de eerste periode te pakken. Daarvoor moet het Foresters afschudden dat gelijk staat in punten en Sint Adelbert en Always Forward die twee punten minder hebben. Omdat alle drie opponenten een wedstrijd meer speelden, krijgt SDOB volgende week een herkansing als de titel zaterdag nog niet veilig is gesteld. Dan is Wieringermeer de tegenstander.

„Ik kwam hier via enkele bevriende spelers omdat ik niet veel aan spelen toekwam bij Marken’’, verklaart Boes. ,,Met de doelstelling om een periode te pakken. En om mee te doen voor het kampioenschap.” Een verklaarbare ambitie, gezien de instroming in de laagste zaterdagklasse en de komst van spelers als Boes en Roy Haars van hoofdklasser Volendam.

Maar toen wist Boes nog niet dat zijn nieuwe club in een ’poule des doods’ was ingedeeld met clubs als Foresters (dat bijna met de hele selectie overstapte vanuit de tweede klasse op zondag) en het zaterdagteam van Always Forward waarvan veel spelers een verleden hebben in de hoofd- en eerste klasse. Hetzelfde geldt voor Sint Adelbert en ook DTS heeft een sterk team. „We hebben wat meer serieuze krachtmetingen dan vooraf gedacht”, merkt Boes droog op.

Ondertussen keert het geloof in de titelkansen, gelijk met het publiek dat moest wennen aan de gewijzigde speeldag, langzaam terug bij de club uit Broek in Waterland. In de voorbije weken werden al DTS en Always Forward verslagen, de huidige nummers vier en vijf van de ranglijst. „Tegen DTS wisten we dat we een goede kans maakten om te winnen, aangezien hun resultaten iets wisselvalliger waren dan de onze. En de wedstrijd tegen Always Forward (die SDOB zaterdag in de laatste minuut met 2-1 won, red.) kon alle kanten op.”

Veel hangt af van hoe blessurevrij SDOB blijft. „We hebben geen brede selectie. We kunnen ook amper terugvallen op het tweede team, dat op zondag voetbalt.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen