Wisseling van de wacht bij Luyt in Den Oever: Georgina komt en Tilly gaat

Wisseling van de wacht bij Luyt in Den Oever: Georgina komt en Tilly gaat
De afgebouwde kotter Tilly van de werf op weg naar de haven in Den Oever.
© Foto Luyt
Den Oever

Wisseling van de wacht bij scheepswerf Luyt in Den Oever: de afgebouwde viskotter Tilly WD 3 die bijna op weg gaat naar de Ierse rederij O’Flaherty en de aankomst van de (casco) kotter Georgina of Ladram met registratienummer BM 100.

Het schip, 35,25m lang, 8,70m breed en 5,20m diep, komt deze week in Den Oever aan. Scheepsbouwer Ibis in het Friese Burgum laste het vaartuig in elkaar. Voor scheepswerf en machinefabriek Luyt is dit het grootste nieuwbouwschip dat in Den Oever wordt opgeleverd, aldus directeur Jacoline Luijt. Genoemde kotter wordt het tweede Engelse schip dat Luyt als hoofdaannemer voor rederij Waterdance Ltd in de vaart brengt. Voor dezelfde onderneming voltooide Luyt vorig jaar de krabbenvissersboot Nichola of Ladram (de E 1).

Luyt voert voor Waterdance sinds geruime tijd het scheepsonderhoud uit. De E-1 en de BM-100 zijn voor Luyt de eerste Britse ’newbuilds’ in het bijna 60- jarige bestaan van het bedrijf, aldus Jacoline Luijt. De Georgina of Ladram gaat vanuit de thuishaven Brixham varen voor de Engelse kust en wordt ingezet voor de vangst van onder andere tong, schol en inktvis.

Wisseling van de wacht bij Luyt in Den Oever: Georgina komt en Tilly gaat

Het ontwerp van de BM-100 voerde Luyt in eigen beheer uit samen met Marimecs Marine Design & Engineering. Luijt: „Met de bouw van een schip van deze grootte zetten we een nieuwe standaard.” Het nieuwe schip krijgt onder meer een hoofdmotor van 1000 pk, een door Luyt vervaardigde elektrisch aangedreven 10-trommel vislier en een schroef en tunnel van 3,2 meter doorsnee. De BM-100 wordt in de haven, aan de werkkade van Luyt, afgebouwd.

In de haven van Den Oever ligt nog enkele dagen de Tilly/WD-3. Dit is een gloednieuwe boomkorkotter die Luyt in de vaart brengt voor O.F. Fishing Ltd van de Ierse gebroeders O’Flaherty.

Met een paar dagen gaat de Tilly op weg naar de thuishaven Kilmore Quay. Volgens Ierse traditie wordt de ‘coming home’ gevierd met de zegen van een pastoor. Met de WD-3 telt de vloot van de gebroeders O'Flaherty 19 schepen. De nieuwe boomkorkotter is de eerste nieuwbouw voor O.F. Fishing, aldus Luijt.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen