Hulpdiensten waren op Schiphol op ergste voorbereid

Buiten het zicht van passagiers verzamelen de hulpdiensten zich.
© frans van den berg
Schiphol

In de aankomst- en vertrekhallen was woensdagavond niets te merken van de vermeende kaping van een vliegtuig van Air Europa. Maar buiten beeld van de passagiers stonden de hulpdiensten massaal klaar om in actie te komen.

Bij kruispunten stonden wagens van de marechaussee. Af en toe werd het verkeer stilgezet om snelle personenwagens met zwaailicht en sirene doorgang te verlenen. De leden van de arrestatieteams reden daarna bij de H-pier zo het luchthaven terrein op.

Ver buiten het zicht van de passagiers hadden brandweer en ambulancediensten een calamiteitencentrum opgezet even voorbij het Hilton-hotel. Ook daar kwamen steeds meer ambulances aangereden. Ook elders op het luchthaventerrein stonden ambulances klaar om zo nodig naar het toestel te rijden.

Op Plaza werd nog wel omgeroepen dat de vluchten vanaf de D-pier niet vertrokken of vertraging hadden opgelopen. Aan die pier stond het toestel van Air Europa dat zou vertrekken naar Madrid. Even na half negen liet de marechaussee weten dat passagiers en crew veilig van boord waren. Het onderzoek ter plaatse duurde nog voort.

Even daarna gaf Air Europa zelf een verklaring uit waarin werd gemeld dat bij de vlucht naar Madrid per ongeluk de waarschuwingsknop voor ontvoeringen was ingedrukt. „Er is niets gebeurd. Alle passagiers wachten nu op vertrek.” Buiten klinken nog wel sirenes, maar in de app van Schiphol staat ook dat de situatie onder controle is. Alleen passagiers die lange tijd niet konden uit- of instappen bij de D-pier zullen iets hebben gemerkt van alle commotie. Om 21.15 uur werd ook de D-pier weer vrijgegeven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen