Premium

Filminterview met Ewan McGregor: ’Enge films zijn niet echt mijn ding’

Filminterview met Ewan McGregor: ’Enge films zijn niet echt mijn ding’
Ewan McGregor: ,,We wilden ’The shining’ niet nog een keer maken’’.
© Foto PR

Een jongetje op een driewieler, een creepy tweeling in de gang, Jack Nicholson met een bijl: de beelden van ’The shining’ staan bij menigeen in het geheugen gegrift. Dat geldt ook voor Ewan McGregor, hoofdrolspeler van sequel ’Doctor Sleep’. „Die film joeg me de stuipen op het lijf.”

Ewan McGregor was vrij sceptisch toen hij voor het eerst hoorde over een vervolgfilm op ’The shining’. Maar, zo geeft de acteur toe tijdens een interview in Los Angeles, hij was er destijds ook niet van op de hoogte dat horrorvirtuoos Stephen King zelf een opvolger had geschreven van zijn veelgeprezen boek uit 1977.

„Toen ik eenmaal wist dat King meer te vertellen had over dit onderwerp, had dat meteen mijn interesse”, aldus McGregor over ’Doctor Sleep’, het boek dat de auteur in 2013 uitbracht. Daarin pakt King het verhaal uit ’The shining’ op nu Danny, het vijfjarige jongetje uit dat boek, een volwassen kerel is. Hij probeert zijn bovennatuurlijke gave nog altijd te beteugelen, nu vooral met behulp van drank en drugs. Totdat hij een jong meisje ontmoet dat ook bijzondere krachten heeft en zijn steun hard nodig heeft.

Mysterieuze kracht

’The shining’ werd in 1980 verfilmd door Stanley Kubrick, met Jack Nicholson in de rol van Danny’s pa Jack Torrance, opzichter van een ingesneeuwd hotel waar een mysterieuze kracht hem uiteindelijk doet doordraaien. Alhoewel de film destijds niet erg positief werd ontvangen, geldt het epos inmiddels als een icoon binnen het horrorgenre. ’The shining’ werd vorig jaar zelfs opgenomen in de National Film Registry, een collectie films die ’cultureel, historisch of esthetisch significant zijn voor het Amerikaanse erfgoed’.

Toch voelde McGregor geen extra druk toen hij de rol van Danny – nu Dan - op zich nam. „In de eerste plaats omdat ik op het werk van Stephen King vertrouw, maar ook omdat het nooit onze bedoeling is geweest ’The shining’ nog een keer te maken. We pakken het verhaal op, maar het zijn twee verschillende films. Ik had niet het gevoel dat de lat extra hoog lag. Het was aan ons om dít specifieke verhaal zo sterk mogelijk te vertellen. Maar als het goed is, wil je dat als acteur altijd.”

Geen fan

Zelf is de 48-jarige Schot helemaal geen fan van het horrorgenre. „Enge films zijn niet mijn ding, ik doe dat mezelf gewoon niet graag aan”, bekent hij. Ook ’The shining’ zag hij pas toen de film al jaren uit was. „Iedereen noemde het altijd de engste film aller tijden, dus van mij hoefde dat niet zo. Ik heb ’m pas laat in mijn tienerjaren gekeken.”

Toch stapte de acteur zo’n dertig jaar later het beruchte Overlook Hotel uit ’The shining’ binnen. In een studiocomplex in Atlanta werd het interieur uit de film van Kubrick kamer voor kamer nagebouwd voor een aantal scènes in de film waarin Dan terugkeert naar het hotel waar zijn pa doorsloeg en met een bijl in handen de inmiddels wereldberoemde woorden: ’Here’s Johnny’ uitriep.

De producenten kregen daarbij hulp van de nabestaanden van Stanley Kubrick, die de plattegronden van de sets van ’The shining’ en de filmrollen met al het originele materiaal te leen gaven. Op bijna 8000 vierkante meter werd het hotel, inclusief het vaak gekopieerde tapijt, nagebootst, maar nu in vervallen staat. Volgens de makers van ’Doctor Sleep’ bouwde de crew van Kubrick destijds twee jaar aan het decor, voor deze film moest de klus in zes weken geklaard zijn.

McGregor was diep onder de indruk van het resultaat. „De set van ’The shining’ is misschien wel de meest iconische ooit en ons productieteam heeft daar een prachtige oudere versie van gemaakt. Het gevoel dat ik kreeg toen ik daar binnenkwam, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Je loopt een wereld in die je denkt te kennen, alleen omdat je de film hebt gezien. Ik wandelde de set op en daar stond de typmachine van Jack op dat bureau. Alsof ik in een tijdmachine was gestapt en Nicholson net even naar z’n trailer was weggelopen. Dat was een hele bijzondere ervaring.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.