Premium

Vissen met een rat aan je haakje

Vissen met een rat aan je haakje
Ron en Judith.

Column Ontmoetingen. Op pad in de regio kom je altijd wel iemand tegen met een mooi verhaal.

De eerste vis die ik ving, moest mijn moeder bakken. Het was een voorn. Vol met graten, maar die ging in de pan. Later ving ik palingen voor moeder die ze stoofde. Ik bedankte. Doe mij maar gerookte aal.

Als ze me nu met een paling aan de slootkant snappen, krijg ik een boete van duizend euro zegt Ron Lagerweij. Tijden zijn veranderd. Vissen met een wurmpje of deeg van een witte boterham met wat melk is er niet bij voor Ron. Hij kiest uit de winkel die zijn vrouw Judith runt een van de soorten kunstaas. Ze hebben meer dan 700 soorten ’soft baits’. Soms gaat er zelfs een kunstrat aan de hengel. Daar kun je een snoek mee vangen.

Twee weken geleden nog eentje van 130 én een halve centimeter. Zijn persoonlijk record. ,,Het Nederlands record is 138, dus ik zat dicht bij. Foto’s op de mobiel bevestigen de vangst. Effe geen visserslatijn vandaag. De achtergrond van die foto is vaag gemaakt. ,,Zo kan niemand zien waar ik ’m heb gevangen en ik zeg ook niet wat voor aas ik gebruik. Groot aas, op groot water in Zeeland.’’ Ja de vissers houden hun beste stekjes graag voor zichzelf.

De winkel is een uit de hand gelopen hobby. In hun huis in Westzaan heeft rond 1800 al een winkel gezeten. Een Spar, een sigarenzaak, een café, van alles. Zij begonnen met een doe het zelf zaakje naast het loodgietersbedrijf van Ron. Dat liep niet. De ’viswinkel’ wel. Zelfs de werkplaats werd er voor opgeofferd. ’Bij ons heb je altijd beet’, staat er als reclameleus. Een zaak vol hengels, dobbers, aas en weet ik veel waar ze tegenwoordig de vissen mee vangen. Zeeaas als pieren en zagers verkopen ze ook. Zelfs uit België en Duitsland komen de sportvissers naar Westzaan om aas te kopen en dan koersen ze door naar de Noordzeekust.

Judith viste ook. ,,Belly boten. Dan zit je in een drijvende band en vist op baars. Heel rustgevend. Na een dag heb ik het gevoel dat ik drie weken vakantie heb gehad.’’ Maar nu de winkel zes dagen in de week open is, vist ze niet meer. De zondag effe geen vis aan haar hoofd. Maar ze houdt wel van vis. ,,Van de visboer.’’

Rien Floris

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen