Nieuw ’Bankje van Joost’ ode aan overleden schrijver Joost Zwagerman; onthulling op 18 november

Dit oude ’Bankje van Joost’ bovenaan de Westfriese Omringdijk wordt vervangen door een nieuw exemplaar dat maandag 18 november wordt onthuld.© Foto George Stoekenbroek

Richard Zut
Eenigenburg

Bovenaan de Westfriese Omringdijk op een plek met een wijds uitzicht over het lager gelegen dorpje Eenigenburg, wordt maandagmiddag 18 november het nieuwe ’Bankje van Joost’ onthuld.

Dit bankje staat ook in de nabijheid van de recreatiebungalow op Park Oase in Tuitjenhorn, waar de overleden auteur Joost Zwagerman vaak zat te schrijven. Hij ging geregeld op dit bankje zitten tijdens fietstochten om hier tot gedachten en inspiratie te komen, vandaar de benaming ’Bankje van Joost’.

Het vorige bankje van Joost was dermate verouderd dat er een nieuwe moest komen, zo vond men. Het nieuwe bankje heeft nu ook echt de titel ’Bankje van Joost’ ingegraveerd gekregen. Als herinnering en eerbetoon aan de veelzijdige schrijver en prachtige verteller Joost Zwagerman, die vier jaar geleden overleed.

Joost Zwagerman.© Archieffoto

Martin van Bourgonje, van restaurant-hotel Merlet in Schoorl, heeft het bankje gesponsord. Dit omdat Joost Zwagerman niet alleen een graag geziene gast en organisator was in Merlet. ,,Ook omdat wij samen veel hebben gedeeld’’, zegt Van Bourgonje die hierover zal vertellen tijdens de onthulling.

Het houten zitbankje is geplaatst door ’De Vrienden van de Schoorlse duinen’ en de buitendienst van gemeente Schagen. Op 18 november om 15.30 uur wordt het bankje onthuld door wethouder Joke Kruit en Martin van Bourgonje.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.