Premium

Slakverwerker Harsco gaat in hoger beroep tegen opgelegde dwangsommen voor grafietregens en stofwolken Wijk aan Zee

Slakverwerker Harsco gaat in hoger beroep tegen opgelegde dwangsommen voor grafietregens en stofwolken Wijk aan Zee
Een slakpan wordt gekiept. Hier ontstaan vaak stofwolken bij.
© Archieffoto Dirk-Jan Prins
Wijk aan Zee

Slakverwerkingsbedrijf Harsco Environmental, gevestigd op het terrein van Tata Steel, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van 30 september van de bestuursrechter in Haarlem.

De rechter oordeelde dat het bedrijf dwangsommen die zijn opgelegd door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied moet betalen. Harsco bestrijdt dat.

Harsco is van mening dat de rechtbank ’niet van een juiste interpretatie van de milieuvergunning’ is uitgegaan. In hoger beroep vraagt Harsco om ’juridische duidelijkheid’ op dit punt en op de handhavingsbesluiten die daarop gebaseerd zijn. Het bedrijf moet inmiddels 41 dwangsommen betalen, een bedrag vam 425.000 euro.

Het bedrijf is inmiddels wel hard bezig om aan de milieu-eisen te voldoen. ,,Harsco benadrukt dat zij, los van dit juridische geschil, alles zal blijven doen om aan de milieu-eisen uit de vergunning te voldoen, met name ook aan stof gerelateerde eisen. Harsco wil nadrukkelijk in contact blijven met omwonenden en ingaan op de zorgen die bij hen leven.”

Vooral de grafietregens die Harsco veroorzaakte, veroorzaakten onrust in het nabijgelegen Wijk aan Zee. Ook inwoners van IJmuiden maken zich zorgen. Het RIVM heeft in een aantal stofmonsters in Wijk aan Zee ongezonde hoeveelheden zware metalen aangetroffen. Nader onderzoek wordt verricht.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen