Commissaris van de Koning waarschuwt leden vertrouwenscommissie burgemeester Den Helder: gij zult niet googelen

Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland.© United Photos/Paul Vreeker

Delano Weltevreden
Den Helder

Kaken stijf op elkaar over sollicitanten naar de functie van burgemeester in Den Helder. Dat heeft Commissaris van de Koning Arthur van Dijk de Helderse vertrouwenscommissie op het hart gedrukt.

Niet alleen mogen de politici over de kandidaten geen woord loslaten tegenover leden van hun fractie, familieleden, vrienden en kennissen, ze mogen zelfs niet via zoekmachine Google informatie over de sollicitanten opvragen. Van Dijk: ,,Je weet wat er gebeurt als je informatie over een wasmachine opzoekt. Je krijgt de rest van je leven advertenties over wasmachines te zien. Zo gaat dat ook met personen.’’ En je weet natuurlijk nooit wie er over je schouders meekijkt of toevallig jouw computer gebruikt. Voor je er erg in hebt, liggen de namen van de sollicitanten op straat. ,,Vooral voor kandidaten die niet gekozen worden en elders een maatschappelijke carrière hebben is het heel vervelend als bekend wordt dat zij hebben gesolliciteerd.’’

De nieuwe burgemeester moet niet alleen zichtbaar zijn in de samenleving. Hij/zij moet de belangen van de stad ook regionaal, nationaal en internationaal behartigen. Dat is een flinke kluif, merkte de commissaris op. Daarom wilde hij maandagavond weten hoe de gemeenteraad wil garanderen dat de burgemeester daar ook de tijd voor krijgt. Harmen Krul (CDA) en Pieter Blank (PvdA) benadrukten waarom het belangrijk is dat de burgemeester de lokale, regionale, nationale en internationale belangen van de stad behartigt, maar gaven niet echt antwoord op de vraag van de commissaris. Hoeveel tijd de nieuwe burgemeester krijgt om een woning in Den Helder te zoeken? Wat Petra Bais (VVD) betreft, maximaal een jaar. De gemeenteraad kan de burgemeester voor een jaar ontheffing verlenen van de verplichting zich binnen de gemeentegrenzen te vestigen. Om zich voor te bereiden op de sollicitatiegesprekken, krijgen de sollicitanten behalve de profielschets ook een kopie van de video-opnamen van de vergadering van de gemeenteraad met de commissaris. Op 27 mei 2020 moet de nieuwe burgemeester worden geïnstalleerd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.