AZ zonder Ron Vlaar onderweg naar Kazachstan voor return tegen FC Astana

AZ zonder Ron Vlaar onderweg naar Kazachstan voor return tegen FC Astana
Ron Vlaar, hier in duel met Rangelo Janga van FC Astana, viel uit in de Europese thuiswedstrijd tegen de Kazachen na iets meer dan een uur uit met een blessure. Sindsdien ontbreekt de routinier bij AZ. Vlaar reisde dinsdag dan ook niet met de ploeg af naar Kazachstan voor de return met FC Astana.
© Foto ANP
Alkmaar

AZ is dinsdag zonder Ron Vlaar vertrokken naar Kazachstan. De verdediger is niet fit genoeg voor het Europa Leagueduel van donderdag met FC Astana en bleef daarom achter in eigen land. Jonas Svensson is wel het vliegtuig ingestapt naar Noersoeltan, zoals de hoofdstad van Kazachstan tegenwoordig heet.

De Alkmaarders moeten het al sinds de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Astana (6-0) doen zonder Vlaar. Twee weken geleden viel hij in dit duel na 67 minuten uit met een blessure. De routinier ontbrak sindsdien in het uitduel met PSV (0-4) en ook afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-0) was hij niet van de partij. Zijn plek werd in die duels ingenomen door Pantelis Hatzidiakos.

Jonas Svensson deed tegen FC Twente nog wel mee aan de warming-up, maar verscheen uiteindelijk niet aan de aftrap. Zijn vervanger was de Japanner Yukinari Sugawara. De kwetsuur van de Noor bleek niet van dien aard dat hij donderdag niet in actie zou kunnen komen. En dus maakte de rechtsback gewoon deel uit van de selectie van negentien man die trainer Arne Slot dinsdag na de laatste training meenam naar Kazachstan.

Normaal gesproken vertrekt AZ op woensdag als het een Europese uitwedstrijd heeft, maar vanwege de afstand (zes uur vliegen) en het tijdsverschil (vijf uur) is de club nu een dag eerder vertrokken. Het is al de vierde keer sinds 2010 dat AZ naar Kazachstan moet. Eerder waren FK Aktobe, Shakhtar Karagandy en Kairat Almaty al tegenstanders. De wedstrijd tegen Shakhtar Karagandy werd in hetzelfde stadion gespeeld als waar nu wordt gespeeld: de Astana Arena.

AZ won twee weken geleden de thuiswedstrijd tegen FC Astana met 6-0. De club uit Kazachstan verloor alle drie de groepswedstrijden en is zo goed als kansloos om de volgende ronde te halen. AZ is dat niet. Het staat met vijf punten uit drie wedstrijden vooralsnog op de tweede plaats in groep L, achter Manchester United (zeven punten). Op de derde plaats in de poule staat Partizan Belgrado (vier punten).

FC Astana-AZ begint donderdag al om 16.50 uur Nederlandse tijd. In Kazachstan is het dan 21.50 uur.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons