Forza Volendam: de gehate beloftenteams geven supporters van FC Volendam juist nieuwe hoop

Forza Volendam: de gehate beloftenteams geven supporters van FC Volendam juist nieuwe hoop
Volendam

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

Supporters in de eerste divisie zijn het meestal op een punt wel met elkaar eens: stop de beloften. De weekenden waarin een jong-ploeg op bezoek komt, zijn meestal de weekenden die gemist kunnen worden. Voor de achterban in Volendam zijn de onpopulaire beloftenteams elftallen echter een bron van hoop dit seizoen.

Na een overwinning op Jong AZ en een kleine nederlaag tegen eredivisionist Sparta in de beker, stond Jong Ajax op het programma. Redelijk pessimistisch was de sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

„Het middenveld van Jong Ajax zou bij elke subtop-eredivisieploeg in de basis staan’’, klonk het onder de Volendam-fans. Redelijk angstig waren we wel dus. Evengoed stonden er 71 Palingboeren in het bezoekersvak. Een redelijk aantal voor een herfstachtige maandagavond. Zeker met de wetenschap dat de wedstrijd ook op televisie te zien was.

Wedstrijden op jeugdcomplexen brengen weinig sfeer. Het voelt niet als een échte competitiewedstrijd. Supporters zingen en juichen niet, maar klappen netjes na een mooie actie. In het uitvak wordt rustig besproken hoe het weekend was en wat elkaars kelderklasse-team heeft gedaan. Kortom, geen avond die in de boeken gaat als een sfeervolle ’awayday’.

Wat we op het veld zien, is in Amsterdam zeker een stuk sensationeler dan de sfeer in het uitvak. „Die Antonucci hè, die zit wel op voeballe.”

De hoop op betere tijden is met de minuut meer hoorbaar in het bezoekersvak. Ondanks die goeie moed heeft een aantal supporters toch last van gemengde gevoelens. Met het invullen van hun totoformulier hielden ze namelijk geen rekening met een overwinning van Het Andere Oranje... Gelukkig overheerst de blijdschap. In Volendam maakt de kritische negatieve sfeer direct plaats voor nieuw opportunisme. We kunnen weer omhoog kijken!

Twee Jong-ploegen, zes punten: betere antidepressiva voor supporters zijn er niet. Vrijdag komen de beloften van Utrecht bij ons op bezoek in het Kras Stadion. „Als we van Jong Utrecht winnen moet dat uitvak vol in Oss!.” Houden we de stijgende lijn vast? Wij zijn er vrijdag in ieder geval weer bij.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen