Premium

Pleegkind en pleegmoeder weten hoe moeilijk het is om te praten over gevoelens en lanceren een spel om je open te stellen

Pleegkind en pleegmoeder weten hoe moeilijk het is om te praten over gevoelens en lanceren een spel om je open te stellen
Het spel ’En nu jij!’ wordt gespeeld met de pleegkinderen in het gezinshuis van Marjan Hoekzema.
© Foto Theo Groot
Grootebroek

Maya Lievegoed is als pleegkind opgegroeid. Samen met pleegmoeder Judith Zijtregtop heeft Lievegoed het spel ’En nu jij!’ ontwikkeld. Een spel dat het voor pleegkinderen makkelijker moet maken om te praten over hun gevoelens. Het kaartspel is deze week feestelijk gepresenteerd bij Parlan Jeugdhulp, in het gezinshuis van Marjan Hoekzema in Grootebroek.

Lievegoed heeft in haar eigen leven ervaren hoe moeilijk het is om te praten over je gevoelens. „Je voelt je belast”, zegt zij. Ze wil met het spel bereiken dat het voor pleegkinderen makkelijker wordt om zich open te stellen. „Het gesprek aan gaan zonder zo’n spel is zwaar. Maar met de vrolijke kaarten wordt het speels. Het is niet per definitie bedoeld als therapie -al kan het wel zo gebruikt worden-, het is vooral bedoeld om de verbinding aan te gaan. De kinderen mogen ook wel eens aan het woord komen, in plaats van altijd de volwassenen.” Het spel bestaat uit vijftig vrolijk geïllustreerde kaarten met ’doe’- en ’antwoord’-vragen, om het gesprek op gang te helpen tussen pleegkinderen en pleegouders of gezinshuisouders. „De insteek is dat de zorg ook van de kinderen kan leren. Ze hebben vaak heel veel kennis doordat ze zo veel met hulpverlening in contact komen. Met dit spel kunnen zorgprofessionals een laag dieper gaan. Vragen inzetten om actief te leren van de pleegkinderen. Dat is heel waardevol omdat je daarmee de kinderen ook erkenning geeft voor de extra kennis die ze hebben. Zij hebben namelijk continu het gevoel dat zij vreemd zijn, dat er iets mis is met ze en dat anderen hen gaan helpen. Maar wij kunnen ook van hen leren”, aldus Lievegoed.

Lancering

Het spel werd maandagavond voor het eerst gespeeld met de kinderen in het gezinshuis van Marjan Hoekzema. Een gezinshuis is anders dan een pleeggezin. „Kinderen in gezinshuizen hebben vaak last van gedragsproblemen, hechtingsproblemen en trauma’s. Ze hebben vaak al meerdere overplaatsingen gehad omdat het thuis en in pleeggezinnen niet goed ging. Een gezinshuis is een gewoon huis in een gewone wijk, waar op een zo goed mogelijke manier wordt samengeleefd als in een gezin. Het combineert het vanzelfsprekende van een gezin met professionele zorg. De problematiek van de kinderen is ernstig en daarom hebben ze professionele begeleiding nodig. Die professionele begeleiding is dag en nacht aanwezig, in de vorm van een gezinsouder”, legt José Volkers uit, zij is senior gedragswetenschapper Gezinshuizen.

In dit gezinshuis wonen vier kinderen: Devlin (12), Randy (16), Frank (16) en Semmy (17). Een afwisselende club, maar een ieder doet enthousiast mee met het spel. Ze gaan tijdens het spel in gesprek over ervaringen en halen ook herinneringen op. Sommige verhalen zijn pijnlijk en andere ook vooral vrolijk en grappig. Het samengestelde gezin is vooral trots op elkaar blijkt uit reacties. Zo zegt Semmy: „Het ideale pleeggezin ziet eruit zoals hier.” Ook Devlin is lovend over zijn gezinshuis. „Iedereen moet jaloers zijn op Marjan, hoe ze het allemaal doet”, aldus de twaalfjarige, die het spel graag nog een keer zou willen spelen.

Resultaten

Volgens gedragswetenschapper Volkers is het een mooi teken dat ze dit willen spelen. „Ze worden uitgedaagd over zichzelf na te denken. Uithuisgeplaatste kinderen voelen vaak schaamte en schuld over wat er gebeurd is in hun leven. Spelenderwijs het gesprek aan gaan maakt het makkelijker. Het is mooi materiaal.” Volkers heeft van te voren gekeken of het spel geschikt is voor kinderen die zo veel hebben meegemaakt. „Als kinderen net binnen zijn in een huis zou ik het afraden om het spel op deze manier te spelen, dat is te confronterend”, zegt zij. Lievegoed heeft daar een oplossing voor. Je kan het op allerlei manieren spelen om het makkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met kaarten open spelen.

Het spel bestellen kan via deze link.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen