Premium

Pleegkind en pleegmoeder weten hoe moeilijk het is om te praten over gevoelens en lanceren een spel om je open te stellen

Het spel ’En nu jij!’ wordt gespeeld met de pleegkinderen in het gezinshuis van Marjan Hoekzema.
© Foto Theo Groot
Grootebroek

Maya Lievegoed is als pleegkind opgegroeid. Samen met pleegmoeder Judith Zijtregtop heeft Lievegoed het spel ’En nu jij!’ ontwikkeld. Een spel dat het voor pleegkinderen makkelijker moet maken om te praten over hun gevoelens. Het kaartspel is deze week feestelijk gepresenteerd bij Parlan Jeugdhulp, in het gezinshuis van Marjan Hoekzema in Grootebroek.

Lievegoed heeft in haar eigen leven ervaren hoe moeilijk het is om te praten over je gevoelens. „Je voelt je belast”, zegt zij. Ze wil met het spel bereiken dat het voor pleegkinderen makkelijker wordt om zich open te stellen. „Het gesprek aan gaan zonder zo’n spel is zwaar. Maar met de vrolijke kaarten wordt het speels. Het is niet per definitie bedoeld als therapie -al kan het wel zo gebruikt worden-, het is vooral bedoeld om de verbinding aan te gaan. De kinderen mogen ook wel eens aan het woord komen, in plaats van altijd de volwassenen.” Het spel bestaat uit vijftig vrolijk geïllustreerde kaarten met ’doe’- en ’antwoord’-vragen, om het gesprek op gang te helpen tussen pleegkinderen en pleegouders of gezinshuisouders. „De insteek is dat de zorg ook van de kinderen kan leren. Ze hebben vaak heel veel kennis doordat ze zo veel met hulpverlening in contact komen. Met dit spel kunnen zorgprofessionals een laag dieper gaan. Vragen inzetten om actief te leren van de pleegkinderen. Dat is heel waardevol omdat je daarmee de kinderen ook erkenning geeft voor de extra kennis die ze hebben. Zij hebben namelijk continu het gevoel dat zij vreemd zijn, dat er iets mis is met ze en dat anderen hen gaan helpen. Maar wij kunnen ook van hen leren”, aldus Lievegoed.

Meer nieuws uit West-Friesland