Premium

Aanwaaier Shady Daoud blijkt een pareltje bij Alliance’22

Aanwaaier Shady Daoud blijkt een pareltje bij Alliance’22
Shady Daoud: ,,Je moet altijd naar het hoogste streven.”
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Aerdenhout

Op een winderige maandagavond in oktober van dit jaar stapte Shady Daoud op goed geluk de kantine binnen van de zondagse derdeklasser Alliance ’22. „Tuurlijk mag je komen meetrainen”, had hoofdcoach Martin van Leuven gezegd. „Maar neem wel je eigen spullen mee.”

De volgende avond sloot Daoud zich aan bij de groep. De ’aanwaaier’ bleek een meer dan gemiddelde voetballer. „Dat zag ik al na twee bal-omwentelingen”, herinnert Van Leuven zich. „We hadden een pareltje in huis.” En dus besloot de coach om Shady in recordtempo lid te maken van de club waarna een pijlsnelle inschrijving bij de KNVB volgde. Met de inkt op diverse papieren nog maar nauwelijks droog, kwam de aanvaller/middenvelder vorige week uit tegen Aalsmeer in actie voor Alliance. „Hoe eerder hij een bindende wedstrijd voor ons zou spelen, hoe beter het was”, verklaart Van Leuven het flits-debuut van de nieuweling.

Onder iets relaxtere omstandigheden startte Shady Daoud afgelopen zondag in de basis in de thuiswedstrijd tegen Spaarnwoude. De 21-jarige zoon van een Nederlandse moeder en een Egyptische vader was met vijf assists bij alle doelpunten van Alliance betrokken. De Haarlemmers wonnen met 5-2.

Dat Daoud ijzersterk voor de dag kwam is niet verwonderlijk. Al vele jaren staat zijn leven uitsluitend in het teken van voetbal. De technisch begaafde speler heeft het geluk en de pech dat zijn moeder een hoge positie bekleedt in de internationale diplomatieke wereld. Doordat mevrouw Daoud door de Nederlandse overheid telkens drie jaar in een bepaald land wordt gestationeerd, stak Shady veel op van zeer verschillende voetbalculturen. Het fysieke en agressieve spelletje in Nigeria. De frivole aanpak op de Franse voetbalschool in Mali. Een mix van die twee in Bulgarije.

Langzaam maar zeker werd Shady het aarden en weer vertrekken zat en besloot deze zomer bij zijn opa en oma in Aerdenhout te gaan wonen. „Om van daaruit te kijken of ik hier in de buurt iets leuks voor mijzelf kan vinden”, licht hij zijn stap toe. Vanuit Nederland gaat de twintiger met een dubbele nationaliteit er alles aan doen om zijn voetbalcarrière serieus van de grond te krijgen. Dat leek hem eind vorig jaar al te lukken toen hij na een korte periode bij Jong FC Den Bosch een profcontract tekende bij het Egyptische Al-Ittihad uit Alexandrië. De club kwam de betalingsverplichtingen niet na. Shady Daoud hield het voor gezien.

Ook in Nederland zet hij vol in voor een loopbaan in het betaalde voetbal. „Je moet altijd naar het hoogste streven”, zegt hij over zijn ambities. Vooralsnog kan Alliance genieten van de capaciteiten van Daoud. Hoe lang hij het zwartgroen trouw blijft? „Ik hoop in elk geval dit seizoen”, zegt zijn trainer Martin van Leuven. „Hij moet zich eerst maar eens goed in de kijker spelen. Daarna zien we wel wat voor club zich gaat melden. Want dat ze voor Daoud gaan komen, staat voor mij vast.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen