Premium

Haarlemse openwaterzwemmer Marcel Schouten kiest voor nieuw avontuur in Rome

Haarlemse openwaterzwemmer Marcel Schouten kiest voor nieuw avontuur in Rome
Marcel Schouten.
© Archieffoto ANP
Haarlem

Zijn derde plaats in het klassement van de World Cup Series van het afgelopen openwaterseizoen was voor Marcel Schouten hét moment om zich te bezinnen over zijn toekomst. Het resulteerde uiteindelijk in een overstap van het High Performance Center in Eindhoven naar het Ostia Swim Complex in Rome.

De zwemmer van ZV Haerlem miste het Europees kampioenschap in Glasgow in 2018 en miste dit jaar het Wereld kampioenschap in Gwangju.

„Ik heb in beide periodes veel wedstrijden gezwommen in Canada. Dit jaar ging dat heel goed. Ik won daar de ultramarathon over 32 kilometer in Lac St. Jean en deed ik weer mee met twee World Cup-wedstrijden over tien kilometer. Het bleek een goed alternatief voor het missen van de grote toernooien.”

De 26-jarige Haarlemmer benadrukt dat zijn vertrek niet aan de huidige ’werkomgeving’ ligt. „De trainingen zijn geweldig. Net als mijn teamgenoten. Ik wil ontdekken wat ik nog in me heb zitten. Op persoonlijk en sportief vlak. Het heilige vuur brandt nog steeds, maar het mag wat mij betreft in Rome flink worden opgepord.”

In zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging is Schouten afgegaan op zijn eigen gevoel. „Ik ben bijvoorbeeld niet te rade gegaan bij mijn teamgenootje Femke Heemskerk. Die zwom ook een tijdje in Frankrijk. Haar ervaringen zijn anders dan die van mij en door het positieve of negatieve laat je je onbewust toch beïnvloeden.”

Schouten had steun van buiten de sport. „Het werd me toen snel duidelijk dat wat ik wilde ik in een andere omgeving moest zoeken.”

Waarom dan Rome? „Er is niet veel keuze als het gaat om openwaterzwemmen. Je kan naar Australië. In Perth zit een groep die zich focust op het buitenzwemmen. Of bij Fhilippe Lukas in Frankrijk waar ook Sharon van Rouwendaal traint. Maar dat past niet zo bij me. Dan is er nog Duitsland en Rome waar Fabrizio Antonelli de trainer is.” Schouten benadrukt dat zijn vriendin Caroline Jouisse die daar ook traint daar los van staat. ,,Na haar vakantie komt ze daar wel naar toe.”

Een ander voordeel van het Romeinse model is dat er ook faciliteiten zijn voor de ultra-afstanden. Trainingen die voorbereiden op afstanden boven de 25 kilometer. „Dat is met Rachelle Bruni en Arianna Bridi die op grote toernooien medailles hebben gewonnen. Maar ook Martina de Memme en soms Mateo Furlan liggen in het water.”

Eindhoven verlaten, betekent ook dat Schouten niet meer kan trainen met zijn vriend en Olympisch kampioen Ferry Weertman. „Ja inderdaad. Na acht jaar scheiden onze wegen. Ferry vatte het goed op. We gaan elkaar toch weer zien, want ik wil weer meedoen met het World Cup Circuit met wedstrijden over 10 kilometer. Naast de ultramarathon. Zwemmen is en blijft mijn passie.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen