AZ speelt donderdag niet in Astana, maar in Noersoeltan

AZ speelt donderdag niet in Astana, maar in Noersoeltan
Dick Advocaat in het centrum van Astana, in 2013, als trainer van AZ.
© Foto Theo Brinkman
Alkmaar

AZ vliegt dinsdag al naar Kazachstan, waar het donderdag de wedstrijd tegen FC Astana speelt. Normaal gesproken vertrekt de club op woensdag als het een Europese uitwedstrijd heeft, maar vanwege de afstand en het tijdsverschil gaat AZ nu een dag eerder.

De wedstrijd wordt gespeeld in Noersoeltan, zoals de hoofdstad van Kazachstan tegenwoordig heet. De afgelopen twintig jaar heette de stad Astana, maar in maart besloot de nieuwe president van Kazachstan de stad te vernoemen naar de vorige president: Noersoeltan Nazarbajev. Nazarbajev was dik twintig jaar de almachtige president van het land. In maart trad hij af.

Voor AZ is het niet alleen een lange reis (zes uur vliegen), er is ook nog eens een groot tijdsverschil. In Noersoeltan is het vijf uur later dan in Nederland. Om de biologische klok van de spelers niet in de war te schoppen houdt AZ de Nederlandse tijd aan. Dat betekent dat de spelers dinsdagavond in het hotel moeten opblijven tot ongeveer vier uur ’s nachts. Voor hun gevoel is het dan pas elf uur ’s avonds.

Gevolg is ook dat het ontbijt op woensdag pas aan het begin van de middag is. Dat schema houdt AZ woensdag en donderdag aan. Direct na de wedstrijd (donderdag 16.50 uur Nederlandse tijd, 21.50 uur Kazachse tijd) vliegt AZ terug naar Nederland.

(tekst gaat verder onder de foto)

AZ speelt donderdag niet in Astana, maar in Noersoeltan
Ridgeciano Haps en Steven Berghuis in Astana tijdens een wandelingetje door de stad in 2013, voorafgaand aan de wedstrijd Shakhtar Karagandy-AZ.
© Foto Theo Brinkman

Het is al de vierde keer sinds 2010 dat AZ naar Kazachstan moet. Eerder waren FK Aktobe, Shakhtar Karagandy en Kairat Almaty al tegenstanders. De wedstrijd tegen Shakhtar Karagandy werd in hetzelfde stadion gespeeld als waar komende donderdag wordt gespeeld: de Astana Arena.

AZ won twee weken geleden de thuiswedstrijd tegen FC Astana met 6-0. De club uit Kazachstan verloor alle drie de groepswedstrijden en is zo goed als kansloos om de volgende ronde te halen. AZ staat met vijf punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats in groep L, achter Manchester United (zeven punten). Op de derde plaats in de poule staat Partizan Belgrado (vier punten).

AZ speelt donderdag niet in Astana, maar in Noersoeltan
Training van AZ in de Astana Arena in 2013. Destijds was Shakhtar Karagandy de tegenstander.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons