Waarom de Vlam van Hoop wordt bewaard in een stormlamp
Miwa Tamamoto met de vlam.
Hij gaat de wereld over in een stormlamp, dan waait-ie nooit uit. De Vlam van Hoop, ontstoken aan het vuur dat sinds 1945 brandt om de atoombom op Hiroshima te gedenken. Op 9 november gloeit-ie in Alkmaar. In de tussentijd wordt hij bewaakt in Langedijk, in de woning van Miwa Tamamoto.
Artikel 1, Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, organiseert zaterdag voor de vijfde keer een ’Fakkeltocht voor iedereen’ in de Alkmaarse binnenstad. Dit jaar zal ook de Vlam van Hoop aanwezig zijn.
Twee lantaarns
Tamamoto is sinds enkele maanden de hoedster van de Europese Vlam van Hoop. „We hebben er altijd twee branden”, zegt ze in haar woning in Noord-Scharwoude. „Voor het geval er eentje per ongeluk uitgaat.” Ze laat hem zien. Een stoere stormlantaarn.
Vredesreis
Tamamoto is verbonden aan een boeddhistische gemeenschap en Paus Fransiscus heeft zich nadrukkelijk gecommitteerd aan de vredesboodschap van de vlam. „De Vlam van Hoop maakt een interreligieuze vredesreis. Iedereen die zich wil inzetten voor vrede of een betere wereld, kan meedoen.”
Dat kan bijvoorbeeld ritueel. Tamamoto laat beelden zien van Wijkcentrum de Rekere in Alkmaar, waar tijdens de vredesweek in september geschreven wensen worden achtergelaten bij de vlam. Tevens is te zien hoe mensen een persoonlijk gebed doen en een kaarsje opsteken. „Het is symbolisch”, legt Tamamoto uit. „Je transformeert jouw diepe wens voor vrede, verdraagzaamheid of wat dan ook. Zo wordt de Vlam van Hoop de drager van onze positieve gedachten. Want vuur kan verwoestend zijn en heeft in die zin een negatieve betekenis. Maar vuur geeft ook warmte en licht.”
Traumatische gebieden
’Earth Caravan’ is de Japanse organisatie die de ’Flame of Hope’ bedacht. Earth Caravan wil de meest traumatische plekken op aarde met elkaar verbinden. Hiroshima, Auschwitz, Srebrenica, Israël en Palestina, om er een paar te noemen.
De ambitie is niet minder dan wereldvrede. Of, zoals het op de website staat omschreven: ’De vlam is een gebed voor vrede. Het is de eerste fysieke manifestatie van de gemeenschappelijke hoop van de mensheid op vrede.’
Na afloop van de fakkeltocht is iedereen welkom om in de bibliotheek van Alkmaar aan de Gasthuisstraat een persoonlijke wens achter te laten bij de Vlam van Hoop.
Meer informatie: art1nhn.nl of flameofhope.net